TOP

Winkeliers niet blij met parkeergeldverhoging

Detailhandel Nederland en de ANWB zijn niet blij met de plannen van minister Cramer van Milieu om oudere auto's meer parkeergeld te laten betalen.

Iedereen met een oude auto moet, als alles doorgaat, binnenkort extra parkeergeld gaan betalen. Mensen met een schone auto gaan juist minder parkeergeld betalen. Minister Cramer van Milieu wil tussen 2011 en 2015 een test uitvoeren in zeven gemeenten in Nederland. Benzineauto’s van voor 1990 en dieselauto’s zonder roetfilter moeten dan meer geld gaan betalen in de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Apeldoorn en Nijmegen.

Winkeliers
Detailhandel Nederland, dat alle kleine en grote winkeliers in Nederland vertegenwoordigd, kan er maar niet over uit. “Parkeergeld nog verder verhogen kan gewoon niet. We zitten nu al bij de top in de wereld”, zegt secretaris Jelger Zee in Telegraaf.

ANWB
“Het lijkt een wanhopige zoektocht te worden naar manieren om de automobilist toch nog geld uit zijn portemonnee te kloppen”, zegt ANWB-woordvoerder Ad Vonk in de Telegraaf. “We hebben om te beginnen al grote vraagtekens bij de vermeende milieueffecten. Bovendien, als stadbewoner moet je dan maar ineens geld hebben om een jongere auto aan te schaffen blijkbaar.”

Parkeertarief
Amsterdam is de op één na duurste parkeerstad van de wereld. Tijdens de proef moet er in Amsterdam anderhalf keer zoveel geld betaald worden. In het centrum betaal je dan 7,50 euro per uur en in de omliggende buurten 6 euro per uur. Schone auto’s zoals hybride, elektrische of op waterstof rijdende auto’s krijgen tien procent korting of kunnen zelfs gratis parkeren.