TOP

Winkeliers niet blij met nieuw modelhuurcontract

Het nieuwe modelhuurcontract voor winkelpanden, opgesteld door de raad voor Onroerende Zaken (ROZ), is bij retailers in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) schieten de winkeliers vergeleken met het oude model uit 2003 niets op.

“Helaas is er niets veranderd. Het blijft een typisch huurderscontract”, verklaart RND-secretaris Pieter Walraven in Het Financieele Dagblad. Er zou onevenredig veel risico richting winkeliers worden geschoven, bijvoorbeeld bij schade of renovatie. Ook als winkeliers voor renovatie weg moeten, zoals nu in Hoog Catharijne, is er geen regeling voor compensatie of noodwinkels.

Walraven raadt retailers dan ook aan ‘niet meer klakkeloos te tekenen’. Volgens hem is het ook uitermate belangrijke om behalve over de prijs ook scherper te onderhandelen over algemene bepalingen. De RND schat dat de detailhandel jaarlijks acht tot tien miljard euro aan huren betaalt.

De ROZ lijkt niet onder de indruk. Woordvoerder Aart Hordijk meldt: “We hebben geprobeerd aan te sluiten bij wat in de maatschappij gebruikelijk is.” De contractwijzigingen zijn bedoeld om tegemoet te komen aan de klacht dat het oude model teveel in het voordeel van de verhuurders was. “We hebben ook punten overgenomen van het door de RND gepropageerde model.”