TOP

Winkelier mag voorlopig nog een wijntje schenken

Mode- en schoenenwinkeliers mogen hun klanten voorlopig nog trakteren op glaasje wijn of prosecco in de zaak.

Mode-en schoenenretailers die hun klanten af en toe een alcoholische versnapering aanbieden, hoeven hiermee voorlopig niet te stoppen van de rechtbank in Den Haag. De branchevereniging Koninklijke SlijtersUnie had een kort geding aangespannen tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 

 

Overtreding 

 

De brancheorganisatie vindt dat de VNG overtreding van de Drank- en Horecawet aanmoedigt. Die wet verbiedt officieel mengvormen van horeca en winkels. De VNG begeleidt een aantal gemeenten met een proef, met als doel aanbevelingen te doen voor die Drank- en Horecawet. Gemeenten voeren daarom nu een gedoogbeleid voor deze pilot.

 

Beperkte rol 

 

Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag heeft de SlijtersUnie onvoldoende aannemelijk gemaakt dat VNG iets doet wat niet mag, zo staat in de uitspraak te lezen. Dat heeft te maken met de beperkte rol die de VNG heeft bij de uitvoering van de pilot. De beslissing om aan de proef mee te doen en de uitvoering ervan ligt bij de gemeenten zelf. Gemeentebesturen moeten immers toezicht houden op de naleving volgens de wet.

 

Stappen 

 

De SlijtersUnie zegt tegen het Parool alsnog juridische stappen te gaan ondernemen tegen gemeenten. Op 21 juli vindt de eerste toetsing plaats tegen de burgemeester van Nieuwegein. Daarvan zal afhangen of er meerdere zaken volgen tegen andere gemeenten. Er doen 36 gemeenten mee aan de pilot.