TOP

Winkelhuurprijzen in 2013 weer gedaald

Uit onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle is gebleken dat de huurprijzen van winkelpanden in 2013 opnieuw zijn gedaald.

Het onderzoek werd woensdag 1 januari 2014 bekendgemaakt. Volgens Jones Lang LaSalle wordt de daling veroorzaakt door de verminderde vraag naar middelgrote en kleine steden. Zelfs de vraag naar winkelpanden in grote steden is in het afgelopen jaar gedaald.

Laag consumentenvertrouwen
Gemiddeld daalden de winkelhuurprijzen in 2013 met 1,85 procent. Volgens de vastgoedadviseur is dit te danken aan een laag consumentenvertrouwen en teruglopende bestedingen in de non-foodsector. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Maastricht bleven de huurprijzen van populaire winkelstraten relatief gelijk. De sterkste daling in huurprijzen vond plaats in Overijssel, Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg. Volgens het bedrijf zou dat kunnen komen door de demografische ligging van de steden.

Dure winkelstraten blijven populair
Toch hebben huurprijzen in enkele winkelstraten in Nederland een groei doorgemaakt, onder andere de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Vooral internationale retailers zijn nog steeds geïnteresseerd in deze ‘luxere’ winkelstraten.

Over Jones Lang LaSalle
Jones Lang LaSalle is een financiële en professionele dienstverlener die gespecialiseerd is in vastgoed. Jaarlijks registreert het bedrijf de huurprijsontwikkeling van ruim 200 winkelstraten in 75 Nederlandse steden.

De sterkste groei in huur in 2013 is geregistreerd in de volgende straten (per m² vvo per jaar)
1. Hoogstraat in Den Haag – € 1.050
2. P.C. Hooftstraat in Amsterdam – € 1.550
3. Noordeinde in Den Haag – € 750

De huurprijzen van de zes belangrijkste Nederlandse winkellocaties (per m² vvo per jaar)
1. Kalverstraat in Amsterdam – € 3.050
2. Beursplein in Rotterdam – € 1.800
3. Grote Staat in Maastricht – € 1.675
4. De Lange Elisabethstraat in Utrecht – € 1.650
5. Spuistraat in Den Haag – € 1.450
6. Demer in Eindhoven – € 1.450