TOP

Winkelhuur hoger bij aanwezigheid modewinkels

In winkelgebieden met veel mode- en luxewinkels ligt de huurprijs relatief hoger. Dat blijkt uit onderzoek naar de relatie tussen huurprijzen en leegstand.

Uit onderzoek van Roots Beleidsadvies en AnalyZus blijkt dat de aanwezigheid van mode- en luxewinkels in winkelgebieden zorgt voor een hogere huurprijs. Dat meldt RetailNews.

Centrale winkelgebieden en stadscentra

Zowel in centrale winkelgebieden als in stadscentra werd de samenhang tussen mode- en luxewinkels en de hogere winkelhuur gevonden. Daarnaast is er – niet verassend – een verband tussen huurprijzen en de bereikbaarheid via het openbaar vervoer en de compleetheid van het aanbod.

Leegstand geen gevolg

Veel onderzoekers noemen hoge huurprijzen vaak als veroorzaker van leegstand. Dit verband is in het onderzoek van Roots Beleidsadvies en AnalyZus echter niet aangetoond.  De winkelleegstand in Nederland steeg in 2013 voor de zevende keer op rij. Zuid-Limburg, Delfzijl en Oost-Groningen hebben de meeste leegstand. In Amsterdam is de leegstand drie keer zo weinig.

Huurprijzen

De huurprijs van de Kalverstraat steeg dit jaar naar 2.900 euro per vierkante meter per jaar. Winkelruimte in de P.C. Hooftstraat kost 2.000 euro per vierkante meter per jaar. In Hong Kong wordt het meest betaald. Winkeliers betalen daar jaarlijks 33.487 euro per vierkante meter. Vind jij de huur ook te hoog? Op lagerehuur.nl kun je de wettelijke mogelijkheden voor een huurverlaging onderzoeken.

Dit is de duurste winkelstraat van Europa