TOP

Wetsvoorstel D66: laat gemeente zelf over koopzondag beslissen

De koopzondag blijft de gemoederen bezighouden. Vandaag hebben D66 en GroenLinks een wetsvoorstel ingediend om het aan de gemeenten over te laten of en hoe vaak de winkels open mogen op zondag.

Het kabinet besloot eind vorig jaar dat de regels voor de koopzondag per 1 januari 2011 worden aangescherpt. Er moest met name een einde komen aan het oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling in de wet. Gemeenten mogen nu maximaal twaalf koopzondagen per jaar hebben, tenzij het gaat om een toeristisch gebied. Steeds meer gemeenten gebruiken deze bepaling door het centrum als toeristisch gebied aan te wijzen, zodat de winkels elke zondag open kunnen. D66 en GroenLinks vinden dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen of winkels op zondag open mogen. Het zorgt voor extra omzet en extra banen. Daarnaast zijn steeds meer werkenden niet meer in de gelegenheid om doordeweeks boodschappen te doen.

De partijen waren het met het eerdere kabinetsbesluit ook niet eens, maar nu het kabinet is gevallen wagen ze een nieuwe poging met dit nieuwe wetsvoorstel. Tegenstanders Sowieso is het de vraag of de regels voor koopzondagen wel kunnen worden aangescherpt. Zelfs het ministerie van Economische Zaken zou volgens nu.nl tegen zijn omdat het werkgelegenheid en omzet kost. Dit terwijl de minster van Economische Zaken, Maria Verhoeven, zelf om een beperking van de regels heeft gevraagd. Ook de Europese Unie is geen voorstander van het inperken van de koopzondagen en het Europees Parlement twijfelt of het plan niet in strijd is met de Europese regelgeving. Ondernemersorganisaties CBW-Mitex en Detailhandel Nederland pleiten er net als D66 en GroenLinks voor dat gemeenten samen met winkeliers bepalen of en hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn.