TOP

Werkplek voor kunstenaars bij de Bijenkorf

Verschillende kunstvormen krijgen door het project ‘Room On The Roof’ een plekje in de Bijenkorf op de Dam.

Het torentje van de Bijenkorf in Amsterdam zal vanaf 27 januari gaan functioneren als werkplaats voor kunstenaars. In samenwerking met het Rijksmuseum nodigt de Bijenkorf (inter)nationale kunstenaars, schrijvers, musici, architecten en ontwerpers uit om de werkplaats te gebruiken. Helaas kunnen bezoekers niet langskomen bij de kunstenaars, de exposities die voortkomen uit het verblijf zullen wél getoond worden. Voorlopig heeft het project nog geen eindtijd, het duurt minimaal twee jaar.

Room On The Roof

Room On The Roof is gesitueerd in de toren op het monumentale pand aan de Dam. Het kamertje is van alle gemakken voorzien. Er is onder andere een verrekijker om te genieten van het uitzicht, een bed om in te dromen en een bijzonder menu om te eten. De kamer functioneert niet als hotelkamer, licht de Bijenkorf toe: “Er gaat niet overnacht worden in de kamer, het is echt bedoelt als een werkplaats.”

De producties die uit het werk komen van de kunstenaars zullen op verschillende wijze gedeeld worden met het publiek. Afhankelijk van hun aard kunnen er exposities komen in de etalages, live performances of installaties in en rondom de Bijenkorf.

Maarten Baas

De eerste kunstenaar die gebruik gaat maken van Room On The Roof is de 36-jarige kunstenaar Maarten Baas. Hij wordt vaak omschreven als een ‘auteur-designer’, omdat zijn werken zich tussen kunst en design bevinden. De bekendste collecties van Baas zijn ‘Smoke’ en ‘Where there’s smoke’ waar hij verbrande meubels toont. Wie er na Maarten Baas in de werkplaats aan de slag gaat is nog niet bekend.

Het Rijksmuseum

De eerste twee jaar van het project zal het Rijksmuseum de culturele partner zijn van Room On The Roof. Zakelijk directeur Erik van Ginkel: “Zowel het Rijksmuseum als de Bijenkorf hebben een rijke historie als bron van inspiratie en creativiteit. Daarom ondersteunen wij Room on The Roof waar kunstenaars, vormgevers en schrijvers de vrijheid krijgen om zich in alle rust aan kunst te wijden.” Wie het stokje van het Rijksmuseum na twee jaar zal overnemen is ook nog niet bekend.