TOP

Werknemers Hans Textiel voeren actie in Rotterdam

Hans Textiel had tot dinsdagavond de tijd om te reageren op de eisen van FNV Bondgenoten, maar de vakbond heeft niets van de textieldiscounter vernomen. Woensdagavond zijn er dan ook klantvriendelijke acties gevoerd in de regio Rotterdam.

Onder het motto ‘wij hebben geen reden voor een feestje’ voeren de werknemers van Hans Textiel woensdag 7 oktober actie in ruim twintig winkels in de regio Rotterdam. De werknemers grijpen een feestelijke ‘klantenkoopavond’ van Hans Textiel aan voor hun actie. “De werknemers die deze feestelijke avond moeten verzorgen, zien daar helemaal geen reden toe”, meldt Niels Suijker, bestuurder FNV Bondgenoten. “Het werken bij Hans Textiel is voor hen geen feestje.” In plaats van feestelijke hapjes bieden de werknemers de klanten water en brood aan.

FNV Bondgenoten heeft Hans Textiel tot gisterenavond 18.00 uur de tijd gegeven om op de eisen van de werknemers in te gaan, maar dit is niet gebeurd. Wel hebben alle werknemers een aangetekende brief ontvangen van de textieldiscounter waarin Van Heelsbergen beterschap beloofd. “Hans betuigt spijt in die brief, maar daar hebben de werknemers niets aan. Het is erg jammer dat wij niets van Hans hebben vernomen.” De vakbond is van mening dat Hans Textiel door een aantal maatregelen systematisch de cao overtreedt en wil dat hij deze maatregelen per direct intrekt of aanpast.

De werkdruk en de balans tussen werk en privé is volgens de FNV de afgelopen tijd voor werknemers bij Hans Textiel flink verslechterd. Werknemers worden continu geconfronteerd met roosterwijzigingen, urenwijzigingen en overplaatsingen. “Veel van de medewerksters komen in de problemen met kinderopvang en andere privé-verplichtingen. Werknemers worden geacht hun hele leven in dienst te stellen van Hans Textiel. Overleg hierover is amper mogelijk. Als ze een roosterwijziging niet klakkeloos accepteren wordt het als werkweigering aangemerkt,” aldus Suijker.

Dat de onvrede groot is onder de werknemers is duideljik; op de bijeenkomst die afgelopen week in Rotterdam werd gehouden kwamen meer dan 100 werknemers af. Aanstaande maandag en dinsdag worden soortgelijke bijeenkomsten gehouden in Amersfoort en Haarlem. “Als de draagkracht net zo groot is als in de regio Rotterdam, dan zullen we daar ook zeker actie voeren.”

Heb jij een brief ontvangen van Hans Textiel? Mail hem dan door naar redactie@textilia.nl