TOP

Welke modefilms draaien op IDFA?

Woensdag is het IDFA van start gegaan in Amsterdam. Tussen het gigantische aanbod van interessante documentaires en films staan ook wat modedocumentaires op het programma.

Becoming Bert Stern
Sophia Loren, Madonna, Scarlett Johansson, Marilyn Monroe: de beroemde Amerikaanse fotograaf Bert Stern heeft ze allemaal voor zijn camera gehad. “De liefde bedrijven en foto’s maken waren in mijn hoofd nauw met elkaar verbonden als het om vrouwen ging,” zegt hij in Becoming Bert Stern. Wat begint als een conventioneel portret van een celebrity fotograaf, ontpopt zich gaandeweg tot een speels spiegelspel tussen de 82-jarige mentor en zijn veertig jaar jongere muze, de mooie actrice/producent/regisseur Shannah Laumeister, die de documentaire regisseerde. 

Vrijdag 18-11 Tuschinski 2  18:45
Maandag 21-11 Munt 11 19:30
Woensdag 23-11 OBA 14:30

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel
“Ik kan geen kleine hapjes uit de modewereld nemen; dat voelt als mezelf uithongeren”, aldus Diana Vreeland. De ‘Empress of Fashion’ zat in het midden van de twintigste eeuw vijftig jaar lang op haar troon als columniste voor en hoofdredacteur van de toonaangevende modetijdschriften Harper’s Bazaar en Vogue. Door haar inspanningen voor het Costume Institute van het Metropolitan Museum of Art wist ze mode tot kunstvorm te verheffen. In Diana Vreeland: The Eye Has to Travel blikt de in 1989 overleden Vreeland zelf terug op haar bewogen leven, door middel van archiefinterviews (veelal opgenomen in haar bloemrijke woonkamer) en de nagespeelde dialoog tussen haar en schrijver George Plimpton, die in 1988 Vreelands memoires meeschreef.

Woensdag 23-11 Tuschinski 15:00
Donderdag 24-11  Munt 10 17:15
Zaterdag 26-11  Munt 10  22:45

Chanel Aubazine – Paris
Deze met de pinhole-techniek gemaakte beelden werd speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Chanel Culture in het Museum of Contemporary Art, Shanghai, begin 2011. Chanel Aubazine – Paris is een initiatiereis tussen het klooster van Aubazine, het weeshuis waar Chanel woonde tussen haar elfde en haar 21ste levensjaar, en haar appartement aan de Rue Cambon in Parijs, waar ze werkte. Bij elke vijf thema’s (Origin, Abstraction, Invisibility, Imaginary, Liberty) toont de film de opvallende overeenkomsten tussen deze twee plaatsen.

Dinsdag  22-11 22:00 Brakke Grond Expozaal
Zondag  27-11 14:15  Tuschinski 2