TOP

Welk land in Europa heeft de meeste winkelmeters?

Vastgoedadviesbedijf Cushman & Wakefield heeft een overzicht gemaakt van het aantal winkelmeters in Europese winkelcentra. Welk land heeft de meeste en welk land de minste winkelmeters? En op welke plek staat Nederland?

Nederland staat in Europa op de negende plek voor wat betreft het aantal vierkante meters in winkelcentra. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. Rusland is het land met de meeste winkelmeters in winkelcentra.

Winkelcentra - Grootste Winkelcentra Europa 2014

In 2014 is het winkeloppervlak in Europese winkelcentra met 3,3 procent gestegen naar 152 miljoen vierkante meter. Hoewel West-Europa het grootste aandeel heeft met 69 procent van het totale oppervlak, zit de grootste groei in Midden- en Oost-Europa. In de tweede helft van 2014 kwam er in West-Europa bijna 1 miljoen vierkante meter bij, maar in Midden- en Oost-Europa steeg het winkelvloeropppervlak met 2,2 miloen vierkante winkelmeters. Rusland steek daar met kop en schouders boven uit. De helft van de totale Europese groei komt op het conto van Russische winkelcentra, in de tweede helft van 2014 kwam er maar liefst 1,6 miljoen m2 bij.

Groei in West Europa

In het westelijke deel van Europa ligt er 105 miljoen vierkante meter aan winkelvloer in winkelcentra. Frankrijk staat op de eerste plek, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Voor 2015 en 2016 staan er ook in Europa veel nieuwe winkelmeters gepland. Op de vijfde plek met groeiers staat Nederland, met 213.440 vierkante meter aan ontwikkeling van vloeroppervlak in winkelcentra.

Winkelcentra - Groei Winkelcentra Europa 2015-2016

Lees hier het volledige rapport European Shopping Centre Development Report