TOP

Weinig Nederlanders webwinkelen over de grens

Webwinkelen in het buitenland ligt zo voor de hand. Toch gaan Nederlanders nog maar weinig e-shoppen in andere Europese landen. Betaling en verzending blijken hierin vaak nog de praktische obstakels.

Inwoners van andere Europese lidstaten kopen percentueel gezien vaker iets in een webwinkel van over de grens dan Nederlanders. Een en ander blijkt uit onderzoek naar e-shoppen over de grens van het Europees Parlement.

Van alle Nederlanders die online winkelen, kocht 18% iets in een webwinkel elders in Europa. Voor alle 27 EU-landen ligt dit percentage op 23%. In de kleinste Europese landen, zoals Malta, Luxemburg en Cyprus kan dit percentage zelfs boven 80% liggen. 

Nederland in top 3

Toch heeft Bijna 80 procent van alle Nederlanders al wel eens iets online gekocht. Daarmee staat Nederland in de top 3 van landen waar de meeste mensen wel eens een product of dienst online hebben aangeschaft. Ons land eindigt na Denemarken (op de eerste plaats) en het Verenigd Koninkrijk op plaats twee. Gemiddeld heeft 40% van alle Europeanen wel eens iets online gekocht.

Pan-Europese obstakels

Webwinkelen op een pan-Europese markt staat nog in de kinderschoenen. Europeanen webwinkelen op dit moment nog vaak in hun eigen land, of in Amerika. Voor ondernemers die willen opereren in een pan-Europese markt vormen praktische zaken vaak het obstakel: de betalingsmogelijkheden, de mogelijkheden voor verzending die per land verschillen, maar ook ingewikkelde zaken als de lokale wet- en regelgeving.

Nieuwe richtlijn voor e-shoppen 

Op dit moment wacht een nieuwe richtlijn, waarmee het online consumentenrecht voor heel Europa geregeld wordt, op goedkeuring van het Europees parlement. Deze nieuwe richtlijn moet grensoverschrijdende online handel in Europa stimuleren voor zowel de consument als de webshophouder. Er gaat bijvoorbeeld een bedenktijd gelden van 14 werkdagen wanneer er online gekocht wordt. Ook komen er regels over wanneer een aankoop ontbonden mag worden. Nu is grensoverschrijdende e-commerce vanuit de webshophouder gezien vaak nog een gevecht met de verschillende wettelijke regels op nationaal niveau.

Bron: Emerce.nl