TOP
bord mondkapjesplicht [credit] Kim Pereira

Weerstand tegen mondkapjes in detailhandel neemt toe, Zalando groeit dankzij corona en Virgil Abloh is ‘ongetalenteerd’

Hoewel de experimenten met de mondkapjes in Amsterdam en Rotterdam nog lopen en de resultaten pas later zullen blijken, is Detailhandel Nederland fel gekant tegen een landelijke invoering. Verder: De winkels van FNG-ketens in België, zoals Brantano en CKS, zijn dit weekend toch niet heropend en Walter van Beirendonck vindt Virgil Abloh een 'ongetalenteerd mannetje' na het zien van zijn modeshow in Shanghai. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 11 augustus.

Weerstand tegen mondkapjes neemt toe, Detailhandel Nederland en FNV zijn tegen

Winkels in Amsterdam en Rotterdam die sinds vorige week woensdag een mondkapjesplicht kennen, hadden de afgelopen dagen fors minder klandizie. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Niet alleen als gevolg van de hittegolf, ook de mondkapjesplicht speelt een rol. Tenminste, dat denkt branchevereniging Detailhandel Nederland. Vakbond FNV is ook geen voorstander van mondkapjes en laat in een reactie weten liever te zien dat winkeliers tijd en energie steken in de handhaving van de 1,5 meter afstand dan mondkapjes te gebruiken. Detailhandel Nederland meent dat handhaving cruciaal is, maar vindt het niet de rol van een ondernemer om richting klanten te handhaven op de naleving van de coronaregels. “Winkeliers en medewerkers zijn opgeleid om gastvrij te zijn, niet om politieagent te spelen”.

Toch (nog) geen uitverkoop bij ketens FNG, doorstart voor Nederlandse tak in de maak

De winkels van FNG-ketens in België, zoals Brantano en CKS, zijn dit weekend toch niet heropend. Dat schrijft RetailDetail. Voorlopig is de geplande uitverkoop uitgesteld, mede omdat er een nieuwe overnamekandidaat is die aast op de voorraden. Zaterdag zouden de Belgische winkels van modegroep FNG de deuren weer openen voor een uitverkoop, die minstens een week zou duren. Die plannen zijn echter uitgesteld, omdat er onvoldoende veiligheidspersoneel werd gevonden. Bij dochterketen Brantano is de uitverkoop zelfs helemaal geschrapt: volgens De Standaard is er voor de schoenenketen een nieuwe overnamekandidaat op de proppen gekomen. In Nederland, waar FNG sinds vrijdag ook failliet is, zouden zich ondertussen meer dan vijf geïnteresseerde kopers hebben aangemeld. De curator hoopt er op een volledige doorstart.

Zalando groeit hard door corona, 20 procent meer

De omzet van Zalando steeg in het eerste half jaar van 2020 met 19,6 procent naar 3,56 miljard euro (eerste halfjaar van 2019: 2,98 miljard euro). In dezelfde periode realiseerde Zalando een gecorrigeerde EBIT van 113,3 miljoen euro met een marge van 3,2 procent (eerste halfjaar 2019: 108,1 miljoen euro; 3,6 procent). Zalando bedient nu meer dan 34 miljoen actieve klanten in heel Europa (een stijging van 20,4 procent op jaarbasis). “We zijn sterker uit de eerste golf van deze pandemie gekomen dan we erin gingen. als resultaat van onze strategische duidelijkheid, onze sterke partnerschappen en een buitengewone teaminspanning”, zegt David Schröder, cfo van Zalando in een persbericht.

Walter van Beirendonck: ‘Virgil Abloh is een ongetalenteerd mannetje’

Walter Van Beirendonck was er duidelijk niet goed van toen hij de foto’s van de laatste modeshow van Louis Vuitton in Shanghai onder ogen kreeg. Op Instagram noemde hij ontwerper Virgil Abloh een copycat. “Hij is ongetalenteerd.” Louis Vuitton was een van de weinige grote modehuizen die een modeshow organiseerde. Dat gebeurde vrijdag in Shanghai, waar creatief directeur Virgil Abloh er de mannencollectie voor de zomer van 2021 van het Franse modehuis voorstelde. Onder meer de asymmetrische zonnebrillen die de modellen droegen en de driedimensionale poppen die aan de jassen waren genaaid, deden Walter Van Beirendonck echter uit zijn slof schieten. “Dit is toch een grap? Virgil Abloh is een ongetalenteerd mannetje dat lacht met de Belgen. Sleep deze jongen voor de rechter, nu!”, schreef de Belgische ontwerper onder meer op zijn Instagram Stories.

Credit foto: Kim Pereira