TOP

Wéér plannen voor een outletcenter: Fun Valley

Naast de plannen die er zijn voor outletcenter in Zoetermeer, Halfweg en Zuidbroek, moet er nóg een outlet bijkomen in Nederland: Fun Valley moet een enorm familiepark worden in recreatiegebied Spaarnwoude, inclusief een enorm outletcenter.

Projectontwikkelaar Ontwikkelfonds uit Amsterdam heeft aangekondigd een familiepark te ontwikkelen op de Zuiderscheg in Velsen, grenzend aan recreatiegebied Spaarnwoude. Het familiepark gaat Fun Valley heten. Belangrijk onderdeel van het plan is een Factory Outlet Centrum van 36.000 vierkante meter. Dat is ongeveer even groot als het grootste outletcentrum van Nederland: Designer Outlet Roermond, dat deze oppervlakte eind vorig jaar bereikte na het voltooien van fase 3.

Familiepark
Fun Valley wordt een familiepark, met natuur, recreatie (in & outdoor), entertainment, horeca en funshopping. Denk aan een skeelerbaan, klimwand, kartbaan, hotel, casino, wellness, indoor speeltuin en een outletcentrum. Volgens Ontwikkelfonds moet het een toeristische bestemming worden voor het hele gezin en zal het project ‘duizenden nieuwe banen’ opleveren.

Gemeente
Volgens het Haarlems Dagblad zien winkeliers uit met name IJmuiden het project niet zitten omdat het teveel klandizie zou wegtrekken. Gemeenteraadsleden in Velsen zijn volgens de krant echter gecharmeerd over de voorgestelde duizenden nieuwe banen én het feit dat dit project Velsen op de kaart zet terwijl het de gemeente niks kost. Het plan ligt nog ter goedkeuring bij de gemeente.

Nog drie plannen
Behalve voor Fun Valley zijn er plannen voor nog drie outletcentra in Nederland, naast de drie bestaande factory outlet centra Bataviastad, Designer Outlet Roermond en Rosada. Het besluit over Bleizo in Zoetermeer is onlangs uitgesteld omdat de provincie vindt dat er eerst aanvullend onderzoek nodig is. De gemeente Haarlemmerliede heeft geen bezwaar tegen het plan van projectontwikkelaar Cobraspen voor een outletcentrum in Sugar City. Verder ligt er een plan bij de provincie Groningen voor een outletcentrum bij het dorpje Zuidbroek, een initiatief van Groningse mode- en vastgoedondernemers.

7 outlets
Als alle plannen daadwerkelijk doorgaan telt Nederland straks 7 outletcentra. Het ‘jongste’ outletcentrum in Nederland is Rosada, dat in 2006 de deuren opende. Met een oppervlakte van 12.500 vierkante meter is dit tevens het kleinste outletcentrum van de drie bestaande in Nederland. De plannen die er nu liggen gaan allemaal over veel grotere oppervlakken.

Afgewezen
De afgelopen zes jaar is het geen projectontwikkelaar gelukt om ook daadwerkelijk een nieuw outletcentrum te openen. Vaak liggen gemeente en/of provincie dwars of ontbreekt het aan investeerders. Zo waren er een paar jaar geleden plannen voor een outletcentrum in Alphen aan den Rijn, dat er niet gekomen.

Er liggen plannen voor factory outlet centers in Zoetermeer, Zuidbroek, Halfweg en Velsen. Dreigt er nu een overschot aan outlets in Nederland? Stem en praat mee over de stelling: Outletcentra verpesten de markt.