TOP

We hebben al gauw €1.300 euro in onze kledingkast liggen

Nederlanders hebben gemiddeld zo’n 60 kledingstukken in de kast hangen die bij elkaar €1.300 euro waard zijn. Maar 20 procent van die kleding wordt nooit gedragen. Volgens Marktplaats kan die ongedragen kleding je honderden euro’s opleveren.

Nederlanders zijn goed in het verzamelen van kleding. Eén op de vijf kledingstukken ligt namelijk te verstoffen in de kast. Dit blijkt uit een onderzoek van Ruigrok Netpanel in opdracht van Marktplaats.

De meeste Nederlanders geven niet meer dan €100 euro per maand uit aan kleding. Van de respondenten geeft 15 procent  aan wel meer dan €100 euro per maand aan kleding uit te geven. Toch hangen onze kasten aardig vol en zijn er heel wat items die we niet dragen. De kleding die niet (meer) wordt gedragen bestaat voornamelijk uit t-shirts (39 procent), broeken (33 procent), blouses/overhemden (33 procent) en truien en vesten (31 procent). Vaak dragen we de kleding niet meer omdat ‘het niet meer in de smaak valt’ of omdat ‘het niet meer past’.

Financieel extraatje

Door de kleding te verkopen kunnen we al snel een financieel extraatje verdienen. Uit de cijfers van Marktplaats blijkt dat met 60 kledingstukken de inhoud van een kledingkast gemiddeld al gauw €1.300 euro kan opleveren. Bijna de helft (44 procent) van de Nederlanders denkt dat de verkoop niet meer dan €250 euro oplevert, terwijl het onderzoek aangeeft dat de verkoop van 20 procent van de kleding die je niet meer draagt al gauw €260 euro kan opbrengen.

Gemiste kans

Afgelopen jaar heeft 14 procent van de mensen kleding verkocht. “Een gemiste kans”, zegt Sanne Godron van Marktplaats. “Alleen al het verkopen van kleding die je toch niet meer draagt kan je al een aanzienlijke bijdrage leveren voor bijvoorbeeld een dagje uit of een nieuwe outfit. Een handig extraatje met de zomer in het vooruitzicht.”

Mensen die hun kleding niet verkopen brengen dit naar de textielbak of een inzamelpunt (43 procent) of geeft de kleding weg aan vrienden, familie of kennissen (10 procent).

Top 5 ongebruikte kledingstukken

Top 5 vrouwen:

  1. T-shirts
  2. Broeken
  3. Jurken
  4. Rokken
  5. Blouses/overhemden

Top 5 mannen:

  1. T-shirts
  2. Blouses/overhemden
  3. Truien/vesten
  4. Broeken
  5. Pakken