TOP

Wat brengen de Berlijnse modebeurzen voor zomer 2019?

De eerste dag van de beurzen in Berlijn zit er weer op. Hoewel de zomerbeurzen altijd rustiger zijn dan de winterbeurzen, lijken er toch ook wat minder Nederlanders naar Berlijn te zijn afgereisd. Wel zijn Nederlandse standhouders erg tevreden over de Duitse aanloop, waarvoor ze vaak toch vooral op deze beurzen staan.

Van de hoge temperaturen was op Panorama Berlin dankzij de airco gelukkig weinig te merken. De beurs heeft de indeling dit seizoen opnieuw omgegooid. De populairste hallen bleken vrouwenmodehal Grace, mannenmodehal Gents, gemengde hal Modernists, korte termijn hal Style Hub en denimafdeling Nova. In de andere hallen bleef het vrij rustig.

Atelier GardeurMexx

Grote afwezige deze editie van Panorama was vrouwenmodemerk Marc Cain, dat altijd groot uitpakt met de stand. Het merk houdt het dit seizoen alleen bij de fashionshow tijdens de Berlin Fashion Week. Er waren genoeg nieuwe merken om het gat te vullen. Het Nederlandse Jane Lushka was voor het eerst aanwezig in Berlijn, met het oog op de expansieplannen in Duitsland. Na een tijd van de markt te zijn geweest, beleefde Mexx een herlancering. Het merk liet vooral schoenen zien en slechts enkele kledinglooks. Atelier Gardeur is ook weer terug op de beurs na het faillissement en de doorstart en wist op te vallen met een knalgele stand.

Na-kd

Opvallende nieuwkomer was het Zweedse merk Na-kd, dat zowel een stand had in de korte termijn hal Style Hub én op Nova. Het onder influencers en op social media razend populaire vrouwenmodemerk (1,6 miljoen volgers op Instagram) begon tien maanden geleden naast de webshop met wholesale en wil daarnaast uitbreiden met shop-in-shops en franchisewinkels, óók in Nederland.

Marc Aurel Oui

In vrouwenmode zijn het nog steeds kleuren en trends die domineren. De streep blijft belangrijk en daar wordt volop mee gespeeld: van felgekleurde multicolour strepen tot diagonale strepen. De meest in het oog springende kleur is roze in alle gradaties. Merken als Marc Aurel, Oui en More & More hadden zelfs de hele stand roze geverfd. Vooral de opvallende combinatie roze met rood wordt veel gezien.

Summum Jane Lushka

Links Summum, rechts Jane Lushka

Opvallend comeback maakt de stretchbroek met elastische tailleband, zoals gespot bij onder andere Aaiko, Freequent en Jane Lushka. Verder zien we nog steeds veel tailoring invloeden. Colberts worden gecombineerd met bijpassende broeken à la het mannenpak, maar jasjes worden ook gemixt met pantalons in een ander materiaal of kleur. De wijde broek voor vrouwen, vaak iets hoogwater, krijgt steeds meer voet aan de grond. Ook in denim.

Nova Court

Sportinvloeden blijven domineren, in alle segmenten. Van jogpants met zijstreep voor vrouwen tot hoodies voor mannen en kleurrijke retro sportswear in het streetwearsegment. Sneakers zijn een blijver en veel merken hebben de kleurrijke grove sneaker (‘ugly sneaker’) in de collectie opgenomen.

Nova                    

Houd textilia.nl de komende weken in de gaten voor meer trends en inspiratie uit Berlijn. In Textilia 10, die verschijnt op 3 augustus, vind je zes pagina’s trends uit onder andere Berlijn.