TOP

Wat betekent het regeerakkoord voor de moderetailer?

Op 10 oktober presenteerde de nieuwe coalitie onder leiding van de huidige premier Mark Rutte het nieuwe regeerakkoord. Voor ondernemers verandert er wel het een en ander. We zetten het voor je op een rij.

Rutte III is de naam van de nieuwe coalitie, die bestaat uit VVD, CDA, D66 en Christen-Unie. Op 10 oktober 2017 werd het nieuwe regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Voor ondernemers zitten er wat veranderingen aan te komen. We hebben het regeerakkoord doorgespit en zetten hier de belangrijkste wijzigingen op een rij.

‘Cumulatiegrond’ in het ontslagrecht

Als er sprake is van meerdere redenen voor slecht functioneren, maar die redenen afzonderlijk niet voldoende zijn voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst, dan krijgt de rechter de mogelijkheid om deze ontslagredenen bij elkaar op te tellen om tot een oordeel te komen.

Hier staat voor de werknemer tegenover dat de rechter een extra vergoeding kan toekennen van maximaal de helft van de transitievergoeding (bovenop de al bestaande transitievergoeding).

Transitievergoeding

  • Werknemers hebben vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op transitievergoeding in plaats van na twee jaar.
  • Voor elk jaar in dienstverband gaat de transitievergoeding een derde maandsalaris bedragen. Dat geldt ook voor contractduren langer dan 10 jaar. Voor deze contracten is dat nu nog de helft. De overgangsregeling voor 50-plussers wordt gehandhaafd.
  • De mogelijkheid om de scholingskosten van de transitievergoeding af te trekken wordt verruimd.

Transitievergoeding bij mkb-werkgevers

  • Er komt compensatie voor mkb-werkgevers voor een verschuldigde transitievergoeding bij ontslag van een werknemer wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
  • Er is voor mkb-werkgevers geen transitievergoeding bij ontslag om bedrijfseconomische redenen als een cao-regeling van toepassing is.
  • De criteria om in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers wordt ruimer.
  • Als een mkb-werkgever zijn bedrijf beëindigt wegens pensionering of ziekte, zal het kabinet met voorstellen komen om de transitievergoeding onder voorwaarden te compenseren. Hiervoor wordt 100 miljoen euro gereserveerd.

Tijdelijke contracten

  • Voor opvolgende contracten gaat de ‘teller op nul’ als tussen contracten een tussenpoos van zes maanden zit. Dat blijft zo, maar er komt ruimte om hier sectoraal van af te wijken.
  • De periode waarna elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een contract voor onbepaalde tijd, wordt verlengd van twee naar drie jaar.

Proeftijd wordt langer bij langere contracten

De mogelijkheden voor een langere proeftijd worden verruimd om het aangaan van een contract voor onbepaalde tijd aantrekkelijker te maken voor werkgevers. Als  een werkgever direct (als eerste contract) een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, wordt de proeftijd verruimd naar vijf maanden. Voor meerjaarscontracten (meer dan 2 jaar) wordt de proeftijd drie maanden. In overige gevallen blijft de proeftijd zoals deze nu is.

Payrolling

Payrolling als zodanig blijft mogelijk, maar wordt zo vormgegeven dat het een instrument is voor het ontzorgen’ van werkgevers en niet voor concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Het kabinet gaat hier voorstellen voor doen.

Nulurencontracten

Het kabinet wil voorkomen dat bij nulurencontracten werknemers op afroep beschikbaar moeten zijn, terwijl het werk dat niet per se vereist. Daarom wordt vastgelegd dat in deze situaties de werknemer niet, of binnen een bepaalde termijn niet, gehouden is gehoor te geven aan een oproep, of dat bij een afzegging recht op loon ontstaat.  

Loondoorbetaling bij ziekte terug naar één jaar  

Om te bevorderen dat het MKB weer meer personeel in (vaste) dienst durft te nemen, wordt de loondoorbetalingsperiode voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) verkort van twee naar één jaar. De collectieve kosten van het tweede jaar worden gedekt via een uniforme lastendekkende premie, te betalen door kleine werkgevers.

Vennootschapsbelasting wordt verlaagd

Het nieuwe kabinet gaat de vennootschapsbelasting verlagen. Over de eerste 200.000 euro winst gaat straks slechts 16 procent naar de fiscus, in plaats van 20 procent nu. Voor bedragen boven de 200.000 gaat het tarief van 25 procent omlaag naar 21 procent.