TOP

‘Wasbeerhonden levend gevild voor nep-Uggs’

Volgens de dierenrechtenorganisatie The Humane Society International gebruiken verschillende fabrikanten van nep-Uggs in plaats van schapenwol de pels van levend gevilde wasbeerhonden uit China voor hun laarzen. Dat meldt de Volkskrant.

Op videobeelden van twee jaar geleden is te zien hoe de dieren op gruwelijke wijze gevild worden. De huiden worden vervolgens zonder problemen naar Australië getransporteerd.

The Humane Society International ontdekte door recent onderzoek dat verschillende fabrikanten, onder wie ook de producenten van nep-Uggs, de pels van wasbeerhonden gebruiken. Volgens de dierenrechtenorganisatie wordt de pels verkocht als schapenwol.

Reactie Ugg
Lena McDonald, directeur van Ugg Australia, is van mening dat de fabrikanten die de wasbeerhondenpels gebruiken, de hele industrie in een slecht daglicht stellen. “Wij gebruiken alleen Australische schapenwol om de kwaliteit van onze laarzen te garanderen. Helaas stellen we vast dat er ongeveer dertig tot veertig andere fabrikanten zijn die de naam ‘Ugg’ ook onterecht gebruiken en met pelsen werken. Velen van hen zijn niet eens Australisch en toch verkopen ze hun laarzen als ‘van Australische schapenwol gemaakte Uggs’. Echte Uggs zijn gemaakt van schapenleer en schapenbont. Ze ruiken ook natuurlijk, terwijl de namaaklaarsjes vaak een verfgeur hebben” , aldus de directeur van Ugg Australia.

Invoerverbod
The Humane Society International roept de Australische regering op meer én strengere controles uit te voeren en de invoer van de pels te verbieden. Maar voor de regering heeft dat geen prioriteit. “We willen eerst meer informatie over deze kwestie verzamelen, voordat we hierover een officieel standpunt innemen,” aldus een regerings woordvoerder.

De wasbeerhond (nyctereutes procyonoides) is een diersoort die oorspronkelijk in Oost-Azië in het wild leefde. Tegenwoordig leven er ook verwilderde exemplaren in Europa. De diertjes worden in China, maar ook bijvoorbeeld in Finland, op grote schaal gekweekt om hun pels.

 

Video

Hieronder zijn de videobeelden van de dierenrechtenorganisatie The Humane Society International te zien. Let op: de beelden zijn schokkend!