TOP

Vrouwen strippen uit protest tegen kledingindustrie

Dertig vrouwen en een man gingen op zondag 23 september uit de kleren voor de Hennes&Mauritz op de Dam in Amsterdam.

De actie was een protest tegen de lage lonen in de kledingindustrie. De organisaties StoereVrouwen en Schone Kleren Campagne namen het initiatief voor de striptease.

 

Winkels
Onder het motto ‘ liever naakt dan door uitbuiting gemaakt!’ gingen de actievoerders rond het middaguur uit de kleren en rende de H&M binnen. Vanaf de Dam vervolgde de groep haar weg naar de Kalverstraat, richting de winkels Zara en Bershka. H&M liet de actievoerders toe in de winkel. Zara stuurde ze weg en Bershka besloot de winkeldeuren te sluiten.

 

Europese campagne
De actie was onderdeel van een grootschalige Europese campagne waar in totaal elf landen aan deelnemen. Met deze campagne zetten StoereVrouwen en Schone Kleren Campagne de spotlights op vier grote kledingmerken om zo druk uit te oefenen op de realisatie van een leefbaar loon in de kledingindustrie in Cambodja. Bij de organisaties ligt de focus op H&M, Gap, Levi’s en Inditex.

 

Organisaties

StoereVrouwen is een netwerk van zo’n 1.400 bewuste shoppers die samen een ‘leger’ van kritische consumenten vormen. Hun doel is om bewustzijn bij zowel de consument als de winkeliers te stimuleren. Schone Kleren Campagne strijdt sinds 1989 voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.