TOP

Vipbehandeling door gezichtsherkenning?

De Japanse elektronicagigant NEC ontwikkelt een camerasysteem met gezichtsherkenning voor een gepersonaliseerde winkelervaring.

Elektronicagigant NEC lanceert de Mobile Facial Recognition Appliance: een nieuw camerasysteem voor winkels. Binnen enkele seconden worden klanten herkend. Volgens Elsa Wong, algemeen directeur NEC Hong Kong, zouden retailers met het camerasysteem klanten een vipbehandeling kunnen bieden. Dat meldt Emerce.nl.

Herkenning
Klanten kunnen in allerlei omstandigheden worden geïdentificeerd: ongeacht vanuit welke hoek de klant wordt gefilmd. Ook ouderdom, veranderingen in gezichtsuitdrukkingen en belichting beïnvloeden het camerasysteem niet. De Mobile Facial Recognition Appliance kan altijd en overal beelden verwerken van hoge kwaliteit.

Ongewenste klanten
Door middel van opgeslagen voorkeuren van de klant kunnen winkels aanbevelingen doen. Met het nieuwe systeem moet het voor winkels makkelijker worden om klanten te voorzien van een vipbehandeling: zodra de klant binnenkomt weet de winkelier wie het is en wat de voorkeuren zijn. Ook kan de camera ongewenste klanten identificeren en inbraakwaarschuwingen genereren.

Speciaal
“Iedereen houdt ervan om zich speciaal te voelen. Daarom is elke organisatie die een klant kan begroeten bij naam en meteen kan beginnen om de klant te helpen bij binnenkomst in een enorm voordeel ten opzichte van bedrijven die vertrouwen op ID-kaarten of andere onpersoonlijke procedures volgen”, zegt Wong.

Invoering
De gezichtsherkenning van NEC kan aan een reeds bestaand cameranetwerk worden gekoppeld. Het systeem verstuurt en haalt gegevens op via Wifi of 3G netwerken. De gezichtsherkenningsoplossing wordt als eerst ingevoerd in Hong Kong. Op de productpagina van NEC staat niet vermeld hoe klanten toestemming kunnen geven voor de identificatie in winkels. 

NEC Face Matching Server