TOP

Viktor & Rolf verkozen tot Dom Bontje 2013

Het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf is door de stichting Bont voor Dieren verkozen tot Dom Bontje van 2013.

De ontwerpers hebben de titel gekregen omdat ze regelmatig gebruik maken van vossen-, nertsen- en wasbeerhondenbont in hun ontwerpen. In totaal hebben 17.000 mensen gestemd dit jaar, waarvan de meerderheid op Viktor & Rolf stemden. Op de tweede plaats staat Gerard Joling.

Basis koopgedrag
Nicole Gemert, directeur van Bont voor dieren is blij met het hoge stemgehalte: ”Door massaal te stemmen op juist de ontwerpers laat Nederland zien dat zij aan de basis staan van het koopgedrag. We hebben alle bontproducties verboden in Nederland, dan is het doodzonde dat designers toch verder gaan met het laten produceren van dierenleed.’’

Geëlektrocuteerd
Het bont dat Viktor & Rolf gebruiken is afkomstig van Scandinavische boerderijen waar de dieren anaal worden geëlektrocuteerd. Als het bont van de dieren is gehaald worden ze weggegooid. Eerdere jaren waren koningin Máxima, prinses Beatrix en Sylvie Meis verkozen tot Domme Bontjes.

Over Bont voor Dieren
Bont voor Dieren is een stichting die zich inzet tegen bontgebruik en wil met deze ‘verkiezing’ aandacht vragen voor het leed dat dieren moeten ondergaan voor hun vacht.