TOP

Vijf Esprit-winkels failliet, minder winst voor TerStal en Belgisch merk opent winkel in Nederland


Er zijn vijf winkels van Esprit op de fles. Kledingketen terStal heeft minder winst geboekt en het Belgische merk Comme ça opent zijn eerste winkel over de grens in ons land. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 12 september.

Vijf Esprit-winkels op de fles

Opnieuw heeft modemerk Esprit een verlies moeten incasseren. De rechter heeft namelijk afgelopen maandag vijf winkels failliet verklaard, zo schrijft 1Limburg. Het gaat om winkels in Heerlen, Venlo, Venray, Roermond en Oosterhout. Door dit faillissement raken 31 medewerkers hun baan kwijt. Deze winkels zijn in beheer van de beheermaatschappij MICC! uit Sittard. Dit bedrijf is niet bankroet en ook het merk Esprit blijft voortbestaan.

Het is niet het eerste faillissement dat MICC! moet incasseren; eerder dit jaar gingen de zaken in Geleen en Weert op de fles. Het merk Esprit heeft het zwaar. Het kledingconcern heeft al lange tijd te maken met dalende omzetten. Eind 2018 kondigde het bedrijf aan te gaan herstructureren om kosten te besparen. Dat betekent onder meer samenvoeging van kantoren in Duitsland en Hong Kong, waardoor Esprit veertig procent minder kantoorpersoneel nodig heeft. Daarnaast sluit Esprit filialen die slecht renderen of waarvan de huur niet om laag kan.

3D-technologie moet Zalando helpen met verminderen retouren

Zalando is tests aan het uitvoeren met 3D-scans en artificial intelligence om zo het aantal retouren terug te dringen. Met de technologie moet het voor een klant duidelijker worden hoe een kledingstuk of schoen aansluit, schrijft vakblad Schoenvisie.

3D-scans en artificial intelligence moeten Zalando helpen om een accurate maatvoering te bepalen en daarmee het aantal retouren te reduceren. Deze technologie meet aan de hand van een standaardmodel hoe een kledingstuk aansluit en past. Zo kan het aantonen waar een T-shirt los zit of juist strak aansluit bij verschillende maten en lichaamsvormen. Om de test uit te voeren is Zalando op zoek naar zowel mannelijke en vrouwelijke pasmodellen die honderden kleding- en schoenenitems per dag willen passen. Met deze passessies wil Zalando data verzamelen voor zo’n 80 procent van het assortiment en daarmee de consument beter informeren.

Pasvormgerelateerde retouren zijn een groot probleem voor kleding- en schoenenwebshops. De enrome stroom aan retourzendingen zijn ook een grote kostenpost voor Zalando. Het concern zegt een retourpercentage van 50 procent te hebben.

Inretail wijst Rutte op belang van goede begeleiding platformeconomie

Inretail-directeur Jan Meerman heeft minister-president Mark Rutte gisteren een document overhandigd waarin wordt opgeroepen de ontwikkeling van de platformeconomie met evenwichtig beleid in juiste banen te helpen leiden. Zodat kansen benut kunnen worden door nieuwe en bestaande ondernemers, meldt Inretail in een persbericht.

Inretail ziet dat de toenemende impact van platformen zoals Alibaba, Bol.com en Amazon de digitale transitie van onze economie versnelt. Om die transitie succesvol te laten verlopen, is het volgens Inretail belangrijk oog te houden voor de algehele economische en maatschappelijke impact.

De bedenker van de notitie is de Taskforce Platformeconomie, een samenwerking van ondernemers, techbedrijven en platformgebruikers. Samen adviseren zij om het investeringsklimaat voor nieuwe platformen te verbeteren en de mogelijkheden tot synergie met andere bedrijven te vergroten. Verder roepen ze onder meer op om duidelijke spelregels te maken en toezicht rond mededinging te verbeteren, alsook te letten op het juiste gebruik van data.

Comme ça opent winkel in Nederland

De Belgische vrouwenmodeketen Comme ça opent de eerste winkel over de landsgrens in Nederland, en wel in Breda. Dat meldt de lokale nieuwssite Bredavandaag. De zaak opent aan de Ginnikenweg en de deuren gaan volgens de nieuwssite open op 14 september.

Comme ça richt zich op modieuze vrouwen. Het merk ontwerpt elk jaar twee collecties bestaande uit onder meer casual tops en broeken en outfits voor op het werk. Het merk heeft al twaalf winkels in eigen land en opent er binnenkort ook nog één, in Nieuwpoort.

Meer omzet, maar minder winst voor terStal

Modeketen terStal heeft vorig jaar een omzet behaald van 66,3 miljoen euro, 3 miljoen euro dan het jaar daarvoor. Dat meldt Retailtrends op basis van de onlangs gepubliceerde jaarrekening. Wel werd er minder winst geboekt: 1,4 miljoen euro. Dat is circa 750 duizend euro minder, mede veroorzaakt door personeelskosten waar terStal ruim acht ton euro meer aan kwijt was. Overige bedrijfskosten kostte terStal een miljoen euro extra.

De kledingketen maakte begin deze maand nog bekend te bouwen aan een logistiek centrum van 3.500 vierkante meter. De hal komt bij het hoofdkantoor van de modeketen op Bedrijvenpark Twente. Ook opent terStal meerdere nieuwe winkels in onder meer Groningen, Deventer en ’s-Gravenzande.