TOP

Vijf buitenlandse ketens die in 2013 naar Nederland kwamen

In het jaar 2013 hebben er veel buitenlandse merken een winkel in ons kleine kikkerlandje geopend. Textilia maakte een selectie van die winkelopeningen.

1. All Saints
De Britse retailer All Saints heeft op 26 september 2013 de eerste Nederlandse winkel geopend in Amsterdam. De winkelruimte aan de Heiligeweg 49-51 heeft een oppervlakte van 430 vierkante meter en is voor een periode van tien jaar gehuurd.

Het merk voor vrouwen en mannen werd in 1994 opgericht en heeft inmiddels meer dan 100 winkels in Europa en de Verenigde Staten.

2. Urban Outfitters
Het Amerikaanse Urban Outfitters uit Philadelphia heeft op 17 oktober een winkel in Amsterdam geopend. De formule biedt een assortiment van eigen labels, vaak met een knipoog naar vintage of retro, en collecties van onder andere Dr Martens, G-Star en Eleven Paris.

Het modemerk heeft op dit moment meer dan 200 winkels wereldwijd. Het filiaal aan de Kalverstraat 31-33 heeft een oppervlakte van ruim 1000 vierkante meter, verspreid over drie verdiepingen.

3. The Kooples
Op 25 november opende het Franse The Kooples hun eerste winkel in Nederland. De collecties van het label bestaan vooral uit strak gesneden jasjes, broeken, overhemden en tops.

Het kledingmerk is opgericht in 2008 en heeft in totaal 318 verkooppunten, waarvan 245 in Frankrijk. Daarnaast heeft het winkels in onder andere Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken. De winkel is gevestigd aan de P.C. Hooftstraat 104.

4. Playlife
De eerste winkel van het Italiaanse Playlife is op 17 december aan de Roggestraat in Arnhem geopend. Playlife, onderdeel van de Benetton Group, is een ‘urban’ kledingconcept dat bedoeld is voor de doelgroep van 15 tot 25 jaar. De formule is onderverdeeld in de sublabels Killer Loop, Jeans West, Anthology of Clothes en Playlife zelf.

Een week geleden, op 24 december, werd bekend gemaakt dat Benetton stopt met het concept. Michael Blankenstein, Nederlandse consultant van Playlife, liet weten dat de formule door zal gaan, maar niet als onderdeel van Benetton.

5. JD Sports
Als laatste in het rijtje heeft ook de Britse sportketen JD Sports, in Utrecht en Breda, zijn entree gemaakt op de Nederlandse markt. De retailer heeft in juli 2013 bijna alle zestien filialen van herenmodezaak Setpoint overgenomen om er de sportformule van JD Sports te vestigen. De formule verkoopt merken als Adidas Originals, Nike, Converse, Lacoste en Reebok.

JD Sports is eigenaar van verschillende ketens en merken in sport en mode, met meer dan 900 winkels in Europa. Het portfolio bestaat onder andere uit Chausport, Sprinter, Henleys, The Duffer of St George.