TOP

Vervuilde straten van Amsterdam bezorgen winkelier overlast

Het is een bende in het centrum van Amsterdam, winkeliers hebben daar last van. De stakers geven nog niet op en gaan door tot 19 mei.

Vogels strijken neer in de vervuilde straten van de hoofdstad en pulken het ‘lekkers’ uit de vuilniszakken. Ondernemers en bewoners zijn minder blij met het afval op straat. “De troep is echt verschrikkelijk”, vindt Pascale Bunink eigenaar van kledingwinkel Puck in Amsterdam. Utrechtenaren moeten het al sinds de nacht na Koninginnedag zonder schoonmakers doen en Amsterdam staakt sinds 6 mei.

Ondernemers over ‘hun’ vervuilde straten
“Ik werk in een kleine winkel, dus zoveel afval hebben wij niet”, vertelt winkelmedewerker Kim Wunderink van dameskledingzaak Fraai Fashion in Amsterdam. “Hier op straat is het wel echt een rotzooi. De vuilniszakken liggen schuin voor onze deur, dat ziet er niet uit.”

Op de stoep van winkeleigenaar Pascale Bunink valt het nog mee. “Maar op de hoek van het Waterlooplein aan de Jodenbreestraat is het echt smerig. Vuilnisbakken zitten bomvol, zo vol dat er een zak overeen wordt gedaan. En mensen gooien hun afval gewoon op straat. Hier in de straat vegen de ondernemers het nog wel schoon, gelukkig.”

Vuilnis van winkels
Winkeliers mogen hun vuilnis niet op straat zetten, zo staat er op de website van de gemeente Amsterdam. Bunink en Wunderink nemen het afval van de winkel dan ook mee naar huis. Volgens Bunink is dat ‘echt niet leuk’.

Volgens beide winkeliers hebben klanten geen last van het vuilnis op straat. “Ik hoor ze niet klagen.” Wunderink merkt er ook weinig van: “We merken er niets van als winkel. Klanten praten wel eens over het afval, maar zij wonen vaak ook in Amsterdam dus begrijpen ze de situatie.”

Begrip voor stakers
De winkeliers tonen ook begrip voor de reinigingsdiensten. “Ze moeten hard werken voor te weinig loon, dat begrijp ik wel”, zegt Bunink, “maar voor ons is het zeker niet leuk en straks moeten ze dubbel zo hard aan het werk om alles op te ruimen.” Ook Wunderink kan begrip opbrengen voor de stakers, maar het vuil irriteert haar mateloos.

Langer staken
De medewerkers van de reiniging willen het werk pas weer oppakken als er een goed cao-akkoord is bereikt. De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) konden het vorige week niet eens worden. Dinsdagavond praten beide partijen verder over de nieuwe cao.

De gemeentelijke reinigingsdiensten van Amsterdam en Utrecht besloten maandagavond een week langer te gaan staken. Tot 19 mei zullen ondernemers tegen het vuil aan moeten kijken. Hoewel de vervuilde straten een voedselbron zijn voor veel beesten, zal de stad Amsterdam niet ingrijpen zolang de volksgezondheid niet in het geding is.

Heb jij met jouw winkel last van het vuil op straat? Reageer hieronder!