TOP

Verslag: mannenmodeshows Amsterdam Fashion Week

Statements en spektakel, daar draaide het om tijdens de mannenmodeshows van de twintigste Amsterdam Fashion Week. Textilia was aanwezig bij de shows van Franzel, Jonathan Christopher, Francisco van Benthum en Jan Boelo.

Hoewel de mannenmodeshows, evenals bij voorgaande edities, duidelijk in de minderheid zijn tijdens de 20-ste editie van de Amsterdam Fashion Week op het Westergasterrein, laten de aanwezige designers zien dat het talent er wel degelijk is. 

Franzel

De Amsterdamse debutant Eric Franzel trapt de mannenmodeshows vrijdag 24 januari af met een sterke collectie, waar vooral de jassen opvallen. Stoer, klassiek en eigentijds tegelijk: Franzel bewijst dat casual en gekleed wel degelijk samen kunnen gaan.  

Francisco van Benthem

Ontwerper Francisco van Benthum gaat al wat langer mee en laat met zijn nieuwe collectie zien waarom hij één van de beste mannenmodeontwerpers van Nederland is. Niet alleen zijn de prachtige wollen en leren jassen een statement op zichzelf, ook is de collectie een aanklacht op het anti-homobeleid van Rusland. Waar weinig designers zich tegenwoordig nog openlijk uitlaten over actuele, omstreden thema’s, toont Van Benthum wel het lef. Witte leren jassen met afbeeldingen van de Russische president Poetin, rode hooligansjaals en sandalen met witte sokken: het is allemaal een duidelijke verwijzing naar de aankomende Olympische Spelen in het Russische Sotji. De show eindigt dan ook met een oproep van Amnesty, om een petitie tegen het anti-homobeleid in Rusland te tekenen.

 

Jan Boelo

Later op de avond is het volle bak bij Jan Boelo. De bekende designer uit Groningen bewijst wederom de lieveling van bekend Nederland te zijn, met gasten als voetbalvrouw Winonah de Jong, zangeres Eva Simons en DJ Sunnery James op de eerste rij. Zijn collectie is wat commerciëler dan voorheen, met veel draagbare looks in zijn favoriete materiaal leer. Goed, maar niet heel verrassend. Het zijn dan ook de gouden craquelé jas en rok die het meeste indruk maken.

 

Jonathan Christopher

Grote verrassing op zaterdag 25 januari is de jonge, Rotterdamse designer Jonathan Christopher. In het kleinere Transformaterhuis krijgt hij het publiek direct aan het joelen als de show wordt geopend door comedian Jandino en acteurs Tygo Gernandt en Teun Kuilboer. Toch is het vooral de collectie die op lof kan rekenen. Mooie, krachtige silhouetten, rijke materialen en ook hier prachtige wollen jassen. Een ontwerper om in de gaten te houden.