TOP
Zara Leiden

Verdere daling bezoekers en omzet winkels grote steden, Zara opent in Leiden en ondernemingsraad Miss Etam naar de rechter

Het aantal bezoekers en de omzet is flink gedaald bij de winkels in de grote steden, in Leiden heeft Zara een flagshipstore geopend en de ondernemingsraad van Miss Etam stapt naar de rechter. Dit en meer vind je in het nieuwsoverzicht van vrijdag 16 oktober.

Forse daling bezoekers en omzet winkels grote steden

In Amsterdam en ook Groningen was het aantal bezoekers van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober 53% van dezelfde week vorig jaar. In Den Haag halveerde het aantal bezoekers en Rotterdam en Utrecht noteerden 45% en 44% minder bezoekers dan in dezelfde week in 2019. Dat blijkt uit data die winkelketens in dertien grotere steden hebben aangeleverd bij Inretail. Almere en Haarlem doen het relatief dan nog het best met 73% en 71% van de bezoekersaantallen van vorig jaar. 

De gemiddelde omzet bleef bij de retailers in de dertien grote binnensteden steken op 75% van de omzet van vorig jaar in diezelfde week, meldt het persbericht van de brancheorganisatie. De hoofdstad kwam niet verder dan 44%. In Utrecht werd 36% minder omzet genoteerd, in Groningen 34% en in Rotterdam en Den Haag 32%. Met 19% minder omzet komt Almere er het best vanaf. Andere steden noteerden tussen de 10% en 26% minder omzet vorige week, vergeleken met 2019.

Ondernemingsraad Miss Etam naar de rechter

De ondernemingsraad van Miss Etam stapt naar de rechter om ‘de afbraak van het bedrijf’ door de eigenaar Martijn Rozenboom te stoppen, meldt Nu. Rozenboom, die in september onder andere Miss Etam opkocht uit het faillissement van de Belgische FNG Groep zou niet omkijken naar de winkels en lonen niet uitbetalen. De zaak dient donderdag 22 oktober bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. 

Zara opent eerste winkel in Leiden

Zara heeft een nieuwe winkel geopend in Leiden. Het is de eerste winkel van de keten in de sleutelstad, en het is een flinke ook. In een speciaal voor de winkelketen ontwikkeld winkelblok dat loopt van de Haarlemmerstraat naar de Stille Rijn, wordt op maar liefst 3.000 vierkante meter de collecties Woman, Basic, TRF en Man verkocht. Om deze megawinkelruimte te realiseren, moesten in totaal negen panden worden gesloopt, meldt Sleutelstad. Het is vestiging nummer 31 in Nederland van Zara, dat onderdeel uitmaakt van het Spaanse modeconcern Inditex.

Louis Vuitton en Dior herstellen in het derde kwartaal

LVMH profiteerde in het derde kwartaal van een sterk herstel bij Louis Vuitton en Dior waarmee een krimp bij andere divisies deels werd gecompenseerd. Dit meldt het Franse luxebedrijf in een persbericht. Bij de modetak, inclusief Louis Vuitton en Dior, steeg de opbrengst op jaarbasis met 12 procent. Dit betekende in het derde kwartaal een totale omzetdaling van 7 procent op jaarbasis tot circa 12 miljard euro. In de eerste zes maanden van 2020 was nog sprake van een krimp van 27 procent.

credit beeld: Zara Leiden, Inditex