TOP

V&D toch weer in de problemen door kort geding

Warenhuis V&D is nog niet veilig. Een pandeigenaar spande afgelopen donderdag een kort geding aan en voor deze week staat er alweer een nieuwe rechtszaak op het programma.

De storm leek wat te gaan liggen bij V&D, maar de wind is opnieuw flink aangetrokken. Opnieuw zijn het enkele vastgoedeigenaren die roet in het eten gooien.

Kort geding I

Mondia Investments, eigenaar van het V&D-pand in Hengelo, sleept het warenhuis voor de rechter. De winkelketen betaalt al twee maanden te weinig huur. Mondia Investments besloot in februari niet mee te doen aan de huurakkoord van V&D.

In dat akkoord werd besloten dat V&D voor een periode van vijf maanden slechts 43 procent van de huursom hoeft te betalen, mits V&D winkelmeters en huurrechten teruggeeft aan de pandeigenaren. In totaal gaat het om een bedrag van 24 miljoen euro, dat op 1 juli zal worden teruggestort als V&D zich aan alle voorwaarden houdt.

Dissidente verhuurders

Mondia tekende de overeenkomst niet, maar wordt nu toch niet volledig betaald door V&D. Dat komt omdat in de afgesloten overeenkomst over de huurkorting staat dat V&D de voorwaarden ook voor verhuurders zal gebruiken die níet akkoord zijn gegaan.

De advocaat van Mondia Investments is ervan overtuigd dat V&D de zaken slechter heeft voorgesteld dan ze werkelijk zijn. Tegen de NOS zegt hij: “De nieuwe topman van V&D stelt in Het Financieele Dagblad dat er voor de komende twee jaar voldoende financiering is. Ik hoor het hem zeggen.”

Naast de verhuurder in Hengelo hebben ook  de verhuurders in Den Helder, Goes, Heerlen, Den Bosch en Sittard het huurakkoord niet ondertekend.

Onverwachte steun

Twaalf verhuurders, eigenaar van 36 van de in totaal 63 panden, hebben zich verrassend genoeg aan de kant van V&D geschaard. Zij hebben de rechter verzocht zich als belanghebbende partij te mogen voegen in de rechtszaak. “Het is onredelijk als Mondia nu wel de volle 100 procent krijgt”, zegt advocaat Tomas Steenmetser tegen RTL Z.

Toch zeggen andere verhuurders dat V&D geen aanstalten maakt om winkelruimte af te stoten. Ook twee particuliere beleggers met V&D-panden in Goes en Den Helder bereiden juridische procedures voor, aldus dagblad Trouw.

Tijdens het kort geding betoogde de advocaat van Mondia dat V&D de vastgoedeigenaar niet tot huurverlaging kan dwingen. Maar volgens de advocaat van V&D overleeft de warenhuisketen het niet als de huren worden verlaagd: “Als het mis gaat met V&D, dan heeft Mondia een groot probleem met het pand in Hengelo. Het ligt niet op een toplocatie en is niet winstgevend. Als V&D vertrekt is het pand bijna niet meer te verhuren en heeft Mondia helemaal geen inkomsten meer.”

Wanneer de rechter uitspraak doet in deze zaak is nog niet bekend.

Kort geding II

En dan is er nog een kwestie met de panden in Heerlen, Den Bosch en Sittard. De eigenaar. Metroprop, heeft een conflict met huisbank ING over een lening. ING eist deze lening plus een deel van de vastgoedportefeuille op. Dat kan betekenen dat Metroprop gedwongen wordt vastgoed te verkopen en er panden in de executieverkoop gaan.

Metroprop heeft nu een kort geding aangespannen tegen de V&D om zo de achterstallige huur van het pand in Den Bosch binnen te halen. Ook voor de vestigingen in Sittard en Heerlen lopen rechtszaken, maar dat zijn bodemprocedures waarbij de behandeling meer tijd in beslag neemt. Voor nu staat aanstaande woensdag 18 maart een kort geding op het programma bij de rechtbank in Den Bosch over het filiaal aldaar.

Bodemprocedure tegen ING

Ook wil Metroprop ING er via een bodemprocedure van weerhouden tot executie over te gaan. Het bedrijf vindt dat ING in de afgelopen jaren zijn zorgplicht niet is nagekomen. Metroprop heeft voor miljoenen aan rentederivaten van de bank gekocht die nu voor vijftien miljoen euro in het rood staan. Het bedrijf zou destijds onvolledig en onjuist over die producten zijn geïnformeerd. Binnenkort zal de rechter beslissen of ING het vastgoed mag verkopen.