TOP

V&D: ontslagen, rechtszaken en gesprekken met werknemers [update]

Het blijft rommelen bij V&D. Het ene nieuwtje is de krant nog niet in of de volgende staat alweer klaar. Lees hier de updates rondom de warenhuisketen.

De problemen in V&D-land blijven zich opstapelen. In deze update: een akkoord tussen vakbonden en V&D, vier vastgoedeigenaren in de clinch met V&D en de warenhuisketen gaat in gesprek met werknemers.

Ontslagen en vakbonden

Op dinsdag 17 maart werden vakbonden en V&D het eindelijk eens over een voorstel vanuit het warenhuis. Dit voorstel houdt in dat 50 medewerkers op het hoofdkantoor hun baan zullen verliezen. Bij dit ontslag geldt wel een sociaal plan, waarin zij onder andere een ontslagvergoeding meekrijgen. De vakbonden FNV CNV en De Unie spreken over een ‘acceptabel resultaat gezien de situatie waar V&D zich in bevindt.” Dit meldt RTL Z.

Voorlopig zijn de vakbonden nog niet uitgesproken met V&D over de eventuele loonmatiging. De tegemoetkoming van V&D is een vertraagde loonverlaging. Dit houdt in dat er nu een verlaging is van twee procent en over een jaar weer twee procent. De vijftig ontslagen zijn nodig omdat er met de loonmatiging minder wordt bespaard dan bij het originele plan. Bij dat plan zou 5,8 procent van de werknemerslonen worden ingeleverd.

De loonmatiging die V&D eiste van haar werknemers blijft een heikel punt. Maandag  16 maart 2015 zijn de vakbonden weer met de warenhuisketen om de tafel gaan zitten maar dit is wederom op niets uitgelopen. Dinsdag 17 maart heeft V&D een nieuw voorstel gedaan aan de vakbonden, waarin ze de werknemers meer tegemoet willen komen.

Update 19-3: Nog 220 banen schrappen

Tijdens onderhandelingen met verschillende partijen zou V&D voorgesteld hebben nog 220 banen te schrappen. Dit aantal komt bovenop het eerder aangekondigde ontslag van 50 man. De ontslagen zijn volgens het bedrijf nodig zijn om de salarissen van het personeel met een kleiner percentage te verlagen. Dat meldt RTL Z op basis van ingevoerde bronnen. 

De vastgoedeigenaren

De warenhuisketen ligt ook in de clinch met een aantal vastgoedeigenaren. Vorige week schreven we nog over twee vastgoedeigenaren die problemen hadden met V&D: Metroprop en Mondia Investments. Nu komen daar nog twee verhuurders bij: Komen Vastgoed en Punt Beheer.

Metroprop en Mondia Investments

Allereerst: Metroprop. Vorige week werd bekend dat de verhuurder Metroprop een kort geding aanspande tegen V&D wegens achterstand in het betalen van de huur. Op woensdag 18 maart dient het kort geding zich aan dat Metroprop aanspande voor het filiaal in ’s Hertogenbosch. Ook Mondia Investments sleepte de warenhuisketen voor de rechter. V&D had al twee maanden de huur niet betaald van het pand in Hengelo terwijl de vastgoedeigenaar niet had ingestemd met de huurverlaging. De uitspraak van dit kort geding volgt binnen twee weken.

Update 19-3: Binnen twee weken volgt de uitspraak over het kort geding tussen V&D en Metroprop. De directeur van Metroprop, Jos van de Mortel tegen RTL Z: “De rechter doet over twee weken uitspraak. Wel bestaat de kans dat wij er voor die tijd nog met V&D uitkomen.

Komen Vastgoed

Een nieuwkomer in het rijtje van vastgoedeigenaren die problemen hebben met V&D is Komen Vastgoed. Zij zijn de eigenaar van het V&D-pand in Den Helder. De verhuurder dreigt het faillissement aan te vragen voor de winkel. Komen Vastgoed zette geen handtekening onder de huurkorting die de keten in februari 2015 eiste.

De vastgoedeigenaar wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie. V&D heeft echter wel het nieuws bevestigd en sprak met RTL Nieuws: “De faillissementsaanvraag van Komen Vastgoed wordt louter gebruikt als incassomiddel. Daarvoor is een faillissementsaanvraag echter niet bedoeld.”

Punt Beheer

Een andere verhuurder kwam deze week met een opvallende openbaring. In de tijd dat V&D bij verschillende vastgoedeigenaren een huurverlaging neerlegde, heeft de warenhuisketen een groot geldbedrag betaald aan Punt Beheer. Dit is de verhuurder van het in 2013 gesloten distributiecentrum van V&D.

Het bedrag heeft V&D betaald om te voorkomen dat de vastgoedeigenaar een faillissement zou aanvragen voor  de gehele winkelketen. V&D heeft zich na de sluiting niet aan de lopende huurverplichtingen gehouden. De vastgoedeigenaar heeft toen geprobeerd de betaling af te dwingen door een faillissementsaanvraag. Dit is gelukt: “V&D is de verplichtingen uiteindelijk nagekomen, en toen ging de faillissementsaanvraag van tafel”, bevestigt Punt aan RTL Z.

Update 19-3: Helft V&D Utrecht wordt Primark

Om te snijden in de huurkosten wordt het Utrechtse winkelpand van V&D opgesplitst. Het warenhuis in winkelcentrum Hoog Catharijne zal door minder winkelmeters een lagere huur betalen.  Verhuurder IEF capital wil de andere helft van het winkelpand verhuren aan de Ierse textielsuper Primark.  

Gesprekken met werknemers

Maandag 16 maart 2015 liet de warenhuisketen weten in gesprek te willen gaan met alle werknemers. Dit willen ze doen door middel van zo’n 120 personeelsbijeenkomsten door het hele land. Tijdens deze bijeenkomsten wordt het personeel ingelicht over de huidige situatie. Ook wordt op deze bijeenkomsten ingegaan op  de kostenstructuur en de loonkostenbesparing.