TOP

V&D ontslaat 300 werknemers bij warenhuizen

In het kader van de aangekondigde reorganisatie neemt V&D afscheid van 300 werknemers. Het gaat vooral om leidinggevende posities in de warenhuizen.

Sinds warenhuis V&D in de financiele problemen zit, is het naarstig op zoek naar besparingen. Zo is de logistiek inmiddels uitbesteed en is er stevig onderhandeld over de winkelhuren. Ook wilde V&D een salariskorting van 5,8 procent doorvoeren, maar daar hebben de werknemers met behup van de vakbonden een stokje voor gestoken. Als gevolg daarvan moesten er wel ontslagen vallen. V&D sprak met de vakbonden af dat er 400 werknemers het veld moesten ruimen.

300 ontslagen

Nu is op dinsdag 1 september bekendgemaakt dat de reorganisatie zo’n 300 werknemers in de warenhuizen hun baan kost. Het gaat vooral om wat oudere (en dus duurdere) werknemers op leidinggevende posities. La Place valt hier niet onder.

Vóór de opening van de filialen op dinsdag kreeg het personeel eerst een gezamenlijke toelichting van hun eigen filiaalmanager. Sommige vestigingen gingen zelf pas een half uur later open dan normaal. Daarna kregen de werknemers in kwestie in een individueel gesprek hun congé.

Reactie bonden

De vakbonden FNV Handel en CNV dienstenbond hebben inmiddels via een persverklaring gereageerd. Beiden zeggen ze dat de ontslagen een hard gelag is voor de ontslagen werknemers.

CNV hoopt dat er eindelijk rust komt binnen de warenhuisketen. “Hopelijk kan V&D nu de stap zetten richting duurzaam herstel waarbij het bedrijf op termijn eindelijk weer winstgevend kan gaan worden en werknemers weer met vertrouwen naar hun werk kunnen”, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

Het CNV is ook blij dat er een door leden goedgekeurd sociaal plan ligt om de gevolgen voor boventallige medewerkers op te vangen. In dat plan ligt het accent op begeleiding naar ander werk.

FNV laat bij monde van Bas de Lege, bestuurder bij FNV Handel, weten: “Het is geen verrassend nieuws maar het blijft natuurlijk wel erg pijnlijk voor het V&D-personeel. We hebben bovendien ook nog kritische vragen over bijvoorbeeld de uitwisselbaarheid van functies en de selectieprocedure. Zo zouden de hoofdverkopers volgens ons kunnen doorstromen naar de functie ‘servicespecialist’.”

Nog meer ontslagen

Ook op het hoofkantoor gaan nog ontslagen vallen. Daar zullen zo’n 100 werknemers moeten vertrekken. Daarover wordt half september meer over bekend.

Lees hier alles over V&D