TOP

V&D mag lonen werknemers niet verlagen *

Warenhuisketen V&D mag de lonen van werknemers niet eenzijdig verlagen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vandaag besloten in een kort geding dat was aangespannen door vakbonden CNV en FNV. V&D laat het hier niet bij zitten.

In een persbericht stelt het dat de uitspraak geheel tegen verwachting in is. “V&D heeft daarom besloten een spoed appèl (hoger beroep op een vonnis in kort geding, MH) aan te vragen. (..) V&D is er van overtuigd dat gezien de huidige bedrijfs- en marktomstandigheden de voorgenomen loonmaatregelen noodzakelijk zijn.”

In januari kondigde V&D aan de lonen eenzijdig te verlagen met 6 procent. Gesprekken tussen V&D en de bonden liepen op niets uit. De uitspraak van de rechter geldt alleen voor werknemers die lid zijn van vakbonden FNV en CNV. Andere werknemers moeten zelf naar de rechter stappen om hun gelijk te halen.

Concurreren

Volgens V&D kan de loonsoffer bij het merendeel van de werknemers wel doorgevoerd worden. V&D zegt zich hierover te beraden en blijft de loonkostenverlaging “noodzakelijk” noemen.

“In deze nieuwe economie waarin ook het retaillandschap snel verandert, is het absoluut noodzakelijk dat we de loonkosten verlagen naar een niveau dat nu gebruikelijk is in de retailmarkt. Dit is nodig om te concurreren met de nieuwe spelers in de markt en waarmee we een toekomst kunnen bieden aan onze medewerkers”, stelt het.

Voortbestaan

De vraag is welke gevolgen de uitspraak heeft voor de toekomst van V&D. De warenhuisketen heeft altijd gesuggereerd dat het loonoffer noodzakelijk is voor het voortbestaan van V&D. Vorige week dreigde het tijdens een rechtszaak dat het zonder de salarisverlaging, dat een besparing moest opleveren van 11 miljoen euro per jaar, weer in de financiële problemen zou komen.

Volgens betrokkenen blijft het akkoord over de redding met banken en eigenaar Sun Capital ook na de uitspraak van de rechter overeind staan, zo meldt NRC Handelsblad. Eigenaar Sun Capital zou 60 miljoen euro in het bedrijf steken en de ING, ABN Amro en Rabobank hebben samen 50 miljoen euro beschikbaar gesteld. Besparingen komen van verhuurders en de belastingdienst.

Kostenpost

Hoewel V&D niet direct failliet gaat als de lonen nu niet verlaagd worden, is die verlaging wel nodig wil de warenhuisketen het einde van het jaar halen. V&D betaalt zijn werknemers elke maand 9 miljoen euro, aldus NRC. Dat bedrag is een van “de grootste kostenposten”, zei advocaat Rixt de Vries van V&D afgelopen week in de rechtszaal.