TOP

V&D krijgt hulp uit onverwachte hoek *

Het noodlijdende warenhuis V&D wordt mogelijk gered door IEF Capital. Deze vastgoedeigenaar van een tiental V&D-winkelpanden stond eerder deze week nog tegenover de warenhuisketen voor de rechtbank vanwege niet op tijd betaalde huren.

Nu wil IEF Capital samen met andere vastgoedeigenaren een ultieme poging doen om V&D te redden. De partijen vragen de rechtbank het vonnis in de zaak, die eerder deze week speelde en dat vrijdag zou worden uitgesproken, voorlopig aan te houden, zo staat in Het Financieele Dagblad.

IEF Capital zou samen met V&D een “zeer dringend beroep” doen op alle overige betrokkenen om zo een langetermijnoplossing te vinden en “V&D een duurzame toekomst te geven”. Een verklaring van deze plotselinge samenwerking tussen IEF Capital en het warenhuis kan zijn dat een faillissement ook het vastgoedbedrijf sterk zal raken.

Roddels overname 

In het retailcircuit wordt ook volop gespeculeerd over de samenwerking met of de overname door een eventuele derde partij. Als naam circuleert Wehkamp, dat dan opgekocht zou worden door V&D. De V&D-winkels zouden dan de fysieke kant van de webwinkel vormen. De woordvoerder van V&D was niet bereik voor commentaar op de geruchten.

V&D zorgde de afgelopen weken voor een stroom aan nieuws. Zo moeten huren omlaag en dwong het bijna een huurvrije periode af van vier weken. Werknemers moeten bijna zes procent salaris inleveren.

Gesprekken tussen de vakbonden en de warenhuisketen leverden donderdag niets op. CNV-bestuurder Martijn den Heijer zei na afloop: ,,Het werd ons al snel duidelijk dat er geen enkele bewegingsruimte is. Dan houdt het gewoon op.” De bonden willen nu naar de rechter stappen.

Bonnenhandel

Op Marktplaats.nl werden deze week volop cadeaubonnen van V&D aangeboden. Voor een tegoedbon van vijftig euro werd veertig euro gevraagd. Leverancier CB levert al enkele weken geen boeken meer aan V&D uit angst voor een faillissement waarbij ze dan zouden kunnen fluiten naar hun geld. 

Volgens retaildeskundige Frank Quix van Q&A Research zouden er enorme kraters in winkelcentra ontstaan, als V&D failliet gaat. Kraters die niet zo maar opgevuld worden, denkt hij: “In grote steden zullen buitenlandse ketens als Forever21, Primark of Zara die panden wel betrekken, maar buiten de twintig grote steden groeit de bevolking niet. Daar willen die winkels dan waarschijnlijk ook niet zitten.

Belang V&D binnen Nederland

Hoe belangrijk V&D is voor het Nederlandse winkellandschap, zocht Z24 uit. Het blijkt dat het aantal winkels dat V&D telt, namelijk 63, beduidend minder is dan het aantal filialen dat andere gevestigde merken zoals Zeeman (552) en Hema (531) hebben.

Gekeken naar vloeroppervlakte staat V&D met 353.215 op plek negen. Op 1 staat Albert Heijn met ruim een miljoen vierkante meters.