TOP

V&D kan na miljoeneninvestering weer vooruit kijken

V&D is met de investering van eigenaar Sun Capital van 47 miljoen euro én de halvering van de directie, voorlopig uit de zorgen.

Het noodlijdende warenhuis V&D is met de extra financiering van €47 miljoen door Sun Capital even boven jan. Met dit geld is het consortium van banken uitgekocht, meldt het Financieel Dagblad. De looptijd van de financiering is verlengd van twee naar vier jaar.

 

V&D-topman John van der Ent hoopt meer bewegingsvrijheid te krijgen, nu hij niet meer steeds hoeft te overleggen met ABN Amro, Rabobank en ING. Sun Capital heeft met deze extra investering in totaal 212 miljoen euro in V&D gestoken. Het warenhuis heeft bedrijven die voor de keten produceren meteen op de hoogte gesteld van dit nieuws, zodat ze weten dat ze meer zekerheid hebben dat hun rekeningen zullen worden voldaan.

 

Gesneden in de top

 

Daarnaast heeft V&D fors gesneden in de top. In plaats van negen leden, bestaat de directie nu uit vier mensen: Van der Ent, financieel directeur Jack Zantman, commercieel directeur Lilian Vos en operationeel directeur Bart van den Nieuwenhof. 

 

V&D begint schept zo stapje voor stapje orde in de chaos, die begin dit jaar ontstond. Op 2 juli sloot het warenhuisconcern een akkoord met de vakbonden over de loonsverlaging, die V&D noodzakelijk achtte om al het personeel te behouden. Die gaat niet door, maar als gevolg daarvan moet V&D wel reorganiseren om tot een structurele daling van de loonkosten te komen. Die reorganisatie kost 400 van de 5500 werknemers hun baan.

 

Focus op nieuwe koers

 

De afgeslankte top van V&D kan zich nu focussen op de nieuwe koers die ze in mei dit jaar presenteerde. Het warenhuis wil zich meer richten op de Nederlandse vrouw. Daarnaast gaat het assortiment op de schop en wordt de inkoop afgestemd op de regionale behoefte. Hierdoor krijgen bedrijfsleiders volgens Van der Ent meer ruimte voor lokaal ondernemerschap.

 

Een groot aantal vernieuwingen is op korte termijn al zichtbaar. Restaurantmerk La Place wordt gebruikt om onder meer kookproducten en servies te verkopen. En er worden speciale events georganiseerd, zoals yogaworkshops. Het bekende Prijzencircus krijgt een andere opzet. Eerder werd al bekend gemaakt dat V&D speciale events gaat organiseren met tijdschriftenuitgeverij Sanoma.

 

Huurkortingen 

 

Het concern wil in 2017 weer winst gaan maken en doet dat door onder meer slimmer in te kopen en loon- en huurkosten structureel te verlagen. Ondertussen onderhandelt de warenhuisketen nog over huurkortingen met verhuurders van de 62 winkelpanden. 

 

Hiervan zouden 38 pandeigenaren al akkoord zijn, meldde RTLZ twee weken geleden. Over het pand in het Eggertcentrum in Purmerend werd toen nog onderhandeld, maar volgens lokale nieuwszender RTVNH is dat op niets uitgelopen.V&D wilde daar een deel van het winkeloppervlak teruggeven aan huurbaas Wereldhave in ruil voor huurverlaging, maar daar gaat de verhuurder niet mee akkoord, laat het V&D-management weten.