TOP

Vastgoedeigenaren willen huurrecht versoepelen

De Vereniging voor Institutionele Beleggers in Vastgoed (VIBV) wil het huurrecht voor winkelpanden versoepelen. Detailhandel Nederland is het hier niet mee eens.

Volgens directeur Frank van Blokland van de Vereniging voor Institutionele Beleggers in Vastgoed (VIBN) moet het huurrecht voor winkelpanden worden versoepeld. Het retaillandschap zou door de crisis en de komst van internet immers zijn veranderd. Dat zegt de directeur in het Financieele Dagblad.

Invloed 

Volgens Van Blokland is het huidige huurrecht achterhaald. Sinds de jaren ’60 zou geen substantiële verandering meer hebben plaatsgevonden. Beleggers die een winkelcentrum of meerdere panden in een winkelstraat hebben, kunnen nu geen invloed uitoefenen op de samenstelling van huurders, stelt hij. Dat zou de aantrekkelijkheid van winkelgebieden niet ten goede komen. Momenteel kan een lokale drogist zijn huurcontract bijvoorbeeld doorverkopen aan Etos. De verhuurder kan een dergelijke verkoop nu niet tegenhouden. Volgens Van Blokland kopen vooral grootwinkelbedrijven en ketens huurcontracten over. Hierdoor gaan winkelstraten meer en meer op elkaar lijken. Een versoepeling van het huurrecht zou de enige manier zijn waarop winkelgebieden weer aantrekkelijker kunnen worden, vindt de VIBN.

Standaardprocedure

Daarnaast pleit Van Blokland voor een versoepeling van het huurrecht, zodat beleggers en huurders zonder tussenkomst van de rechter afspraken zouden kunnen maken over tijdelijke huur. Detailhandel Nederland voelt niets voor versoepeling van de huurwet. Volgens secretaris Jildau Schuilenburg zijn kortlopende contracten nu al mogelijk. Hoewel daar tussenkomst van de rechter voor nodig is, zou dat een standaardprocedure zijn.

Goede balans

Ook het argument van Van Blokland dat ‘grote partijen onnodig beschermd zouden worden’ veegt Schuinenburg van tafel. “Er zijn in Nederland 110.000 winkeliers waarvan 99 procent MKB’er. Wij vinden dat deze mensen die investeren in panden ook bescherming mogen genieten om zeker te zijn dat ze de kosten terug kunnen verdienen. Het laatste wat we nu kunnen gebruiken is dat we geen zekerheid hebben op rendement. Er is nu een goede balans tussen beschermingen en verplichtingen over en weer”, aldus Schuinenburg tegen BNR. Luister hier het interview terug.

Alternatief

Bij het IVBN gaat het volgens Schuinenburg in dit geval maar om één ding: winstmaximalisatie. De enige oplossing voor aantrekkelijkere winkelgebieden die Detailhandel Nederland ziet is dat de vastgoedwaarde wordt afgeboekt en de huurprijzen omlaag kunnen. Volgens Schuinenburg is de vloerproductiviteit met 25 procent teruggenomen en zijn de winkels minder waard geworden. De huur zou relevant moeten zijn voor het moment waar de markt zich bevindt. Gek genoeg hebben veel huurders laatste jaar echter juist een huurverhoging ontvangen. Een goedkoper plekje zoeken is geen optie. Daar komen vaak al helemaal geen voorbijgangers meer. 

Het is nog onbekend of Minister Kamp van Economische Zaken iets met het verzoek van VIBN aan de slag gaat. Lees hier de brief van VIBN aan de minister.

Dit zijn nu de huurrechten van ondernemers

Wat vind jij van het huidige huurrecht? En hoe zouden winkelgebieden volgens jou aantrekkelijker gemaakt kunnen worden?