TOP

Van Uffelen doet overname Gimbrère, 5 finalisten voor Future Fashion Pionier en Inretail tegen boetes

De vestiging van Gimbrère in Tilburg wordt overgenomen door Van Uffelen Mode. Verder: Moederbedrijf modeketen Zara behaalt hogere winst, Deze grote modebedrijven tekenen voor VN-handvest voor beter klimaat en wie van deze 5 finalisten wordt de Future Fashion Pionier? Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 12 december.

Modeketen Van Uffelen neemt Gimbrère Tilburg over

De vestiging van Gimbrère in Tilburg wordt overgenomen door Van Uffelen Mode. De modeketen opent het vernieuwde filiaal in februari 2019. Het voltallige personeel van Gimbrère, een dertigtal medewerkers, gaat mee. Van Uffelen verkoopt deels dezelfde merken als Gimbrère, dat na 180 jaar vertrekt uit Tilburg. Het winkelpand wordt eigendom van de vastgoedtak van schoenenketen VanHaren, Van Uffelen heeft een huurcontract voor de komende jaren afgesloten. De langgerekte zaak zou in de verdere toekomst worden opgedeeld in een helft voor Van Uffelen en de andere voor een schoenenzaak. 

Wie van deze 5 finalisten wordt de Future Fashion Pionier?

Het VPRO-programma Tegenlicht was op zoek naar Future Fashion Pioniers, die de kledingindustrie groener, socialer en eerlijker maken. Na een bloedstollende strijd zijn er vijf pioniers geselecteerd uit de bijna tweehonderd aanmeldingen. Dit zijn ze: 

  • Fabienne van der Weigen en Jessica Joossen (Labeledby)
  • Ista Boszhard en Cecilia Raspanti (TextileLab)
  • Najib Khalil, Ibrahim Aibash, Maytham Al Saedi en Ytha Kempkes (Made Here)
  • Maaike Groen (Miss Green)
  • Chiara Spruit (Indiaan)

De vijf finalisten zijn gekozen door bezoekers van de website (2 pioniers) en een vakkundige jury (3 pioniers). Ze presenteren zich tijdens de Meet Up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op woensdag 12 december 2018. Uit de vijf kiest de jury die avond een winnaar.

Moederbedrijf modeketen Zara behaalt hogere winst

Het Spaanse kledingconcern Inditex, met bekende ketens als Zara, Bershka en Pull & Bear, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar zijn winst opgevoerd. Dat meldt NU.nl. Het bedrijf hield de winstmarges op peil, door niet mee te gaan in een prijsoorlog van concurrenten. Over de eerste drie kwartalen van 2018 boekte Inditex een nettowinst van 2,4 miljard euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De operationele winstmarge bleef gelijk met die van vorig jaar. Daarmee weerstond het Spaanse concern de prijsdruk van de grote concurrent H&M, die kleding voor spotprijzen van de hand deed om overtollige voorraden weg te werken.

Deze grote modebedrijven tekenen voor VN-handvest voor beter klimaat

Op 10 december hebben 43 grote modebedrijven, waaronder adidas, Burberry, Esprit, Guess, Hugo Boss, H&M Group, Inditex, Levi Strauss & Co., Puma en PVH Corp., hun handtekening gezet onder het handvest Fashion Industry Charter for Climate Action. Daarmee hebben ze zich gecommitteerd aan het implementeren of ondersteunen van de 16 principes en doelen die ten grondslag liggen aan het Fashion Climate Charter. Ook toonaangevende organisaties als de Sustainable Apparel Coalition, de China National Textile and Apparel Council, logistiek bedrijf Maersk en WWF International hebben zich achter het Fashion Climate Charter geschaard. “De mode-industrie is altijd twee stappen voor als het gaat om het definiëren van de wereldcultuur, dus ik ben blij dat het nu ook toonaangevend is op het gebied van klimaatactie”, zei VN-secretaris voor klimaatverandering, Patricia Espinosa.

Inretail in actie tegen boete op tijdelijk werk

‘Zo werkt het niet’. Onder dat motto komen INretail leden en ondernemers uit zes andere branches plus VNO-MKB Nederland vanaf vandaag in actie tegen maatregelen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maken. Het opvangen van seizoenpieken en tijdelijk extra werk laten zich niet vangen in een vast contract, vinden INretail en haar campagnepartners. Het is dan ook niet logisch en niet eerlijk om dat te bestraffen met een hogere WW-premie. ‘Daar wordt niemand beter van’.