TOP

Vakbonden stemmen op voorstel nieuwe cao

Het zal er om spannen of er een nieuwe cao komt. Alleen de achterban van de CNV moet nog stemmen op het eindbod van werkgevers in de mode en sportdetailhandel (CBW-Mitex). De vakbonden maken volgende week maandag gezamenlijk bekend of zij akkoord gaan of niet.

De laatste waarop het wachten is, is de CNV. De rest van de vakbonden De Unie, Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) en FNV Bondgenoten stemden afgelopen vrijdag. De achterban van de laatste is overwegend positief. Bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Peters: “71 procent van de leden stemt voor de nieuwe cao. Het is nu wachten op de CNV.”

Recessie
De CNV heeft de leden een lijst met plus- en minpunten van de nieuwe cao voorgelegd. Woordvoerder Jeroen Warnaar vertelt: “Onze achterban reageert met gemengde gevoelens op het eindbod. Begin dit jaar lag er nog een voorstel van 9 procent loonsverhoging voor drie jaar, nu is dat 2.” Volgens Warnaar is het niet terecht dat de economische recessie als leidraad voor de nieuwe cao wordt gebruikt. “Zo slecht gaat het niet in de modebranche, 2008 was best een goed jaar.” Peters van FNV Bondgenoten denkt daar anders over. Hij vertelde vorige week aan Textilia dat de economische crisis hun besluit juist kracht deed bijzetten. “Er vallen momenteel harde klappen in de modebranche. Verschillende textielbedrijven zijn failliet gegaan. Daar sluiten wij onze ogen niet voor. Wat wij willen is rust, zekerheid en verbeteringsafspraken.”