TOP

Vakbond FNV wil winkels dicht tijden Kerst, president Longchamp overleden en omzet Gerry Weber daalt fors

Als het aan de FNV ligt krijgt retailpersoneel hun welverdiende kerstrust, Longchamp-president Philippe Cassegrain (83) is overleden aan COVID-19-complicaties en ondanks een beter derde kwartaal, daalt de omzet van modebedrijf Gerry Weber flink. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van 1 december.

Longchamp-president Philippe Cassegrain overleden

Maandag werd bekendgemaakt dat Philippe Cassegrain, president van het Franse tassen- en accessoiremerk Longchamp, is overleden aan COVID-19-complicaties. Dit meldt WWD op de website. Cassegrain ontwierp de beroemde Le Pliage, een tas met een leren handvat dat plat kan worden opgevouwen die uitgroeide tot de meest iconische stijl van het merk. Cassegrain was meer dan 60 jaar werkzaam in het familiebedrijf. Zijn vader, Jean Longchamp, was oprichter van het bedrijf, dat begon als producent van bekledingen voor tabakspijpen. Volgens het modemerk werd Cassegrain door zijn vader gevraagd om de internationale expansie van het bedrijf te bevorderen, door hem in de jaren vijftig met Longchamp-samples in zijn koffer naar Azië, Afrika en de Verenigde Staten te sturen. Cassegrain is 83 jaar geworden.

Omzet Gerry Weber daalt met 40 procent

Het van oorsprong Duitse modebedrijf Gerry Weber zag zijn omzet over de eerste negen maanden van dit jaar met bijna veertig procent dalen ten opzichte van vorig jaar, meldt Textilwirtschaft. De omzet over de eerste drie kwartalen kwam uit op 227,1 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de omzet over diezelfde periode nog 367,5 miljoen euro. De brutowinst daalde van ruim 206 miljoen euro in 2019 naar 137 miljoen euro. Het management schat dat tenminste een daling van 44 miljoen euro te wijten is aan de coronacrisis. Het derde kwartaal herstelde het bedrijf enigszins dankzij de herstructurering die het doorvoerde, de ebit (of operationele winst voor aftrek van rente) kwam uit op -22,2 miljoen euro, waar dit eerder nog -130,2 miljoen euro was. Het totaal aantal verkooppunten daalde van 798 in maart 2019 naar 593 in september dit jaar, waarvan 40 winkels zich in Nederland bevinden.

Tessa Koops opent eigen winkel

De deuren van de eerste eigen fysieke winkel van mode-ontwerper Tessa Koops zijn sinds kort geopend. Koops startte haar freelance modecarrière in 2009 met opdrachten voor onder andere Cool Cat en Superstar. In 2012 startte ze het label onder Tessa Koops, dat bekend werd door de jasontwerpen. De nieuwe winkel is gevestigd in de Negen Straatjes in Amsterdam aan Herenstraat 29.

FNV: sluit winkels tijdens Kerstmis

Om te voorkomen dat de drukte rondom Kerstmis net zo toeneemt als tijdens de Black Friday-uitverkoop van vorige week, moet het Veiligheidsberaad maatregelen treffen. Dat meldt de FNV in een brief gericht aan het Veiligheidsberaad, aldus Retailnews. De vakbond wil onder andere dat alle winkels tijdens kerst verplicht hun deuren sluiten. Ook moet de overheid volgens de FNV afspraken maken met grote winkelketens over openingstijden, winkelsluiting, deurbeleid en reclame-uitingen zodat winkelmedewerkers hun werk veilig kunnen uitvoeren.

Linda Vermeulen is bestuurder bij de FNV. “Winkelmedewerkers zijn al de hele crisis aan het werk en worden nu blootgesteld aan een drukte die helemaal niet past in een tijd waarin we het coronavirus achter ons willen laten. De drukte in de winkelstraat is door de vele reclames van grote winkelketens op sociale media, tv en radio bewust gecreëerd.” De FNV wil dat winkelketens op zondag de deuren sluiten tot na de kerstdagen. Daarnaast zouden winkels doordeweeks hun deuren na 17.00 uur moeten sluiten zodat medewerkers in alle rust kunnen opruimen en wil de vakbond dat winkels zowel op eerste als op tweede kerstdag verplicht dicht gaan. Een aantal grote retailers, waaronder supermarkten, wil juist graag opengaan op eerste kerstdag om de drukte te spreiden. Dit moet verboden worden, stelt de vakbond.

Ondertussen overweegt het kabinet het inperken van de parkeertijd bij winkelcentra om de drukte terug te dringen, meldt de NOS. De parkeertijd zou teruggedrongen kunnen worden tot een paar uur en sommige garages zouden tijdelijk gesloten kunnen worden. Met deze maatregelen zouden dagjesmensen ontmoedigd worden om naar de winkelcentra te gaan.

Credit beeld: Gerry Weber