TOP

Undercover journalist: Primark weer in de fout

De Ierse keten Primark moest afgelopen weekend alle ethische logo's verwijderen van zijn kleding. Onderzoek van de Britse krant The Observer wees uit dat Primark toeleveranciers heeft die het niet zo nauw nemen met de werkvergunningen en de immigratiewet.

Primark opende dit najaar een vestiging in Rotterdam en raakte al in opspraak door onstellend lage lonen en lange arbeidstijden in de productieateliers in India.

De organisatie die in Engeland toeziet op fair-trade bij de grotere ketens en warenhuizen, Ethical Trading Initiative (ETI), heeft nu gesommeerd alle verwijzingen in de winkel naar fairtrade onmiddellijk te verwijderen.

Middels een undercoverjournalist heeft The Observer het bewijs in handen dat een van de toeleveranciers, breifabriek TNS in Manchester, illegalen laat werken en bovendien minder dan het minimumloon betaalt.

Primark reageert dat het verrast en teleurgesteld is dat ETI niet eerst een onderzoek heeft ingesteld door de Britse autoriteiten bij Primark zelf. De keten zegt nu eigen onderzoek uit te voeren en heeft alle informatie daaromtrent overhandigd aan de betreffende instanties.

Vorige zomer schrapte Primark nog drie van zijn leveranciers nadat The Observer en BBC’s Panorama bewijs hadden gevonden dat er bij die ateliers kinderen uit vluchtelingenkampen werkten.

Klik hier voor het filmpje van de undercoverjournalist