TOP

Uitverkoop België waarschijnlijk een maand later, Rinsma en Jack&Jones weer open en Rumag-ceo stapt op

De Belgische minister van Economie Nathalie Muylle is er voorstander van om de 'zomersolden' dit jaar uit te stellen naar augustus. Verder: Rumag-ceo stapt per direct op en Lidewij Edelkoort kijkt in Tegenlicht vooruit naar de periode na corona. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 6 april.

Uitstel Belgische uitverkoop?

De Belgische minister van Economie Nathalie Muylle is er voorstander van om de zomersolden dit jaar uit te stellen naar augustus. Dat heeft ze verteld in het Vaamse tvprogramma ‘De zevende dag’, meldt omroep VRT. Muylle zei dat een uitstel waarschijnlijk is. Ze moet daarvoor eerst nog overleggen met haar collega Denis Ducarme. Als het uitstel er komt, zou het eenmalig zijn. Muylle wil daarmee tegemoetkomen aan de vraag van veel kledingwinkels, die door de coronacrisis hun voorraad niet kwijtraken en daarom extra tijd zouden willen om de kleding alsnog verkocht te krijgen. Meer dan 90 modemerken en winkelketens hebben de regering daar in een open brief om gevraagd, onder wie een hele lijst bekende Belgische modebedrijven.

Rumag-ceo vertrekt na ophef

Thijs van der Heide, ceo van Rumag, is per direct vertrokken bij het bedrijf. Dat schrijft onder meer Adformatie. Vorige week kwam het platform in opspraak met een omstreden ‘corona-kledinglijn’ in samenwerking met het Rode Kruis. Quote onthulde dat Rumag met de kledinglijn ‘casht over de rug van het Rode Kruis’. Zondag met Lubach nam het bedrijf vervolgens ook op de hak. Dat ging ook over plagiaat: het overnemen van citaten van anderen.

Ferdi Buijsrogge volgt Van der Heide op en neemt samen met medeoprichter Danny Membre de dagelijks leiding voor zijn rekening. Hij meldt aan ANP dat Rumag ‘behoorlijk tekort is geschoten’ in het omgaan met alle kritiek. De aandeelhouders en de nieuwe directie zeggen ‘elke vorm van plagiaat te veroordelen’. Buijsrogge wil de gemaakte fouten herstellen waar mogelijk. Daarnaast doneert Rumag al het geld dat na aftrek van de kosten van de actie nog over is aan het Rode Kruis.

Rinsma Modeplein weer open

De winkels van Rinsma Modeplein in Gorredijk zijn sinds vrijdag 3 april weer geopend. Dat meldt lokaal nieuwsplatform SA! 24. Twee weken geleden werd besloten de winkels in verband met de coronacrisis voorlopig te sluiten. Met een pakket aan maatregelen gaat het modeconcern er nu van uit dat de veiligheid van klanten en medewerkers gegarandeerd is. “Ook wij moesten even wennen aan de nieuwe werkelijkheid”, vertelt Wytze Peenstra van de Heeren van Rinsma. “Alles wat normaal was, was ineens niet meer normaal. En omdat wij een intensieve manier van klantcontact nastreven waren maatregelen nodig.”

De winkels van Rinsma Modeplein waren de afgelopen twee weken wel op afspraak open, maar daar werd maar beperkt gebruik van gemaakt. Rinsma hanteert vanaf nu een streng deurbeleid, er mag maar een beperkt aantal mensen in de winkel. Verder helpen de medewerkers niet bij het passen van de kleding en mag iedere klant maar één persoon meenemen. Ook is er extra aandacht voor hygiënemaatregelen en zijn er strikte regels rond het houden van afstand.

Ook Jack&Jones opent weer winkels

Vanaf 3 april openen een geselecteerd aantal Jack&Jones-winkels weer hun deuren, meldt het moederbedrijf Bestseller in een persbericht. ‘In de gekozen filialen die open gaan, kan het team optimale veiligheid garanderen voor zowel de klanten als voor henzelf. De keuze om niet alle winkels te openen heeft onder meer te maken met de grootte van de winkelpanden en de locaties/bereikbaarheid van de winkels. Het openen van de winkels is in goed overleg geweest met de medewerkers’, aldus Bestseller.

Terugkijken: Lidewij Edelkoort in Tegenlicht

Het programma Tegenlicht van de VPRO gaat in gesprek met trendforecaster Lidewij Edelkoort, die noodgedwongen verblijft in een compleet verlaten hotel in Kaapstad.Ook spreekt Tegenlicht met psychiater Dirk de Wachter in Antwerpen, thuis na een lange dag werk met zijn patiënten. Welke vergezichten zien zij na deze gedwongen stilstand? ‘Hoe komen wij straks tevoorschijn uit die corona-quarantaine? Als andere mensen, in andere samenlevingen, of wordt het business as usual?’ Lidewij Edelkoort denkt dat de meeste mensen consumptie niet zullen missen in hun quarantaine. ‘Ze zullen merken dat het niet veel uitmaakt in hun leven. Al die rommel waren we eigenlijk al jaren spuugzat en minder consumeren is beter voor de aarde.’