TOP

Uitverkoop begint vroeg dit jaar

De zomer moet nog beginnen, maar nu al zie je in de etalages aanplakbiljetten met kortingen tot 50 procent. De uitverkoop begint vroeg dit jaar en niet alle winkeliers zijn daar blij mee.

Er zijn zelfs ondernemers die Mitex vragen de Uitverkoopwet, die in 1987 werd afgeschaft, weer in te voeren. “Wat zal het heerlijk zijn, een paar weken per jaar mogen uitverkopen en daarna weer een mooie winkel,” zegt Cocky Bezemer, ondernemer uit Rotterdam. “Zelf hou ik zolang mogelijk mijn poot stijf wat afprijzen betreft, maar tegen de grote warenhuizen kan ik niet opboksen. Tegen één uur ‘s middags heb ik dan nog niets verkocht. Toch zal ik never nooit toegeven aan zoiets absurds als afprijzen in het nieuwe seizoen. Of ik een oplossing heb? Voer gewoon die ‘antieke’ Uitverkoopwet weer in. Liever vandaag dan morgen.”

De summersales zijn volgens Mitex een belangrijk middel geworden om klanten naar de winkel te trekken. Een klein deel van het assortiment is in de uitverkoop en de winkelier hoopt dat de consument ook nog iets voor de gewone prijs meeneemt.

“De modebranche kiest een psychologisch moment voor de summersale,” licht Jolanda Smits van Mitex toe. “Dat is altijd het moment dat het vakantiegeld bij de mensen binnen is, maar wel na Pinksteren. Anders houden de mensen het geld liever in hun zak om leuke dingen te doen rond de feestdagen.”

Niet alleen de kalender is de oorzaak van de vroege start van de uitverkoop. De klassieke zomer- en wintercollectie verdwijnt uit de winkels. Volgens Mitex heeft modeketen H&M een trend ingezet van meerdere collecties per seizoen. “Winkels veranderen hun assortiment veel vaker. Vroeger ging de zomercollectie in september in de uitverkoop, nu is de eerste zomercollectie begin juli al afgeprijsd en maakt plaats voor een hele nieuwe collectie. In juli, augustus en september volgen dan nog een tweede, derde en vierde uitverkoop,” zegt Smits.

De modebranche heeft behoorlijk te lijden onder de recessie. Kledingwinkels hebben het eerste kwartaal 2,5 procent omzet moeten inleveren ten opzichte van de eerste drie maanden van 2008.

 

Doe jij ook mee aan de vroege uitverkoop? Vul de poll in op onze homepage.