TOP

Uitreiking Mode Stipendium tijdens Dutch Fashion Awards

Tijdens de Dutch Fashion Awards op vrijdag 30 november zal ook het Cultuurfond Mode Stipendium 2013 worden uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro.

Het Mode Stipendium werd in 2011 ingesteld door een anonieme mecenas en ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijs van 50.000 euro is het hoogste geldbedrag dat aan Nederlandse en in Nederland opgeleide ontwerpers beschikbaar wordt gesteld.

Stipendium
Deze prijs geeft de winnende ontwerper de kans om zich zowel zakelijk als artistiek verder te ontwikkelen. De ontvanger van het Mode Stipendium wordt gekozen op basis van verschillende criteria. Hij of zij moet tenminste al vijf collecties hebben gemaakt en uitblinken in artistieke kwaliteit en vakmanschap. Daarnaast is de ontwerper ook vaandeldrager voor Nederlandse mode en cultuur.

Samenwerking
Sinds de editie van 2012 werkt het Prins Bernhard Cultuurfonds nauw samen met de Dutch Fashion Foundation bij de ontwikkeling van het Cultuurfonds Mode Stipendium. De Dutch Fashion Foundation biedt ondersteuning bij de positionering van het Cultuurfonds Mode Stipendium en helpt bij de selectie en het begeleiden van de ontvanger bij de besteding van het bedrag. 

Winnaars
Het Cultuurfonds Mode Stipendium werd in 2011 voor de eerste keer uitgereikt aan modevormgever Ilja Visser. Francisco van Benthum ontving het Cultuurfonds Mode stipendium voor 2012 in maart van dit jaar.