TOP

Uiterlijk vrijdag uitspraak in rechtszaak voor heropening winkels, luxemerk Jil Sander verkocht, nieuwe btw-regels EU voor webshops

De rechter doet uiterlijk vrijdag 12 maart uitspraak in het kort geding van vandaag waarin Inretail heropening van de winkels wil afdwingen. Jil Sander heeft een nieuwe eigenaar en het is Internationale Vrouwendag. Hoe besteden merken daar aandacht aan? Dat lees je in het nieuwsoverzicht van 8 maart.

Grotere winkels mogen meer klanten toelaten

Winkels met een groter winkelvloeroppervlak dan 50 vierkante meter mogen met ingang van 16 maart meer klanten ontvangen. Het is dan toegestaan om één klant per 25 vierkante meter toe te laten met een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen voor de komende tijd. Wat blijft gelden is het timeslot van minimaal tien minuten, alleen winkelen en minimaal vier uur van tevoren tussen de afspraak en het winkelen zelf. Rutte zei erbij dat de huidige besmettingscijfers geen grote versoepelingen toelaten, maar dat er wel ruimte is voor correcties en kleine aanpassingen. De avondklok blijft gehandhaafd, met een uitzondering voor de verkiezingsdagen op 15, 16 en 17 maart. Ook is zwemles voor kinderen weer toegestaan vanaf 16 maart en mogen mensen vanaf 27 jaar weer buiten sporten op sportaccommodaties. Het is de bedoeling dat er rond Pasen nieuwe stappen worden aangekondigd, onder andere voor de horeca en detailhandel.

Vrijdag uitspraak in rechtszaak Inretail

Brancheorganisatie Inretail stond vanochtend bij de rechter in Den Haag om via een kort geding de heropening van winkels af te dwingen bij de Staat. Het gaat om zo’n 56.000 zaken die samen 700 miljoen euro omzet per week mislopen. Click en collect en winkelen op afspraak zet volgens Inretail geen zoden aan de dijk. “Als deze winkels langer gesloten blijven, leidt dit tot een golf van faillissementen, werkloosheid en een onverantwoorde krimp van de economie”, stelde een van de drie advocaten van Inretail tijdens de livestream. Hij wees vervolgens op de banen die hiermee verloren gaan en de stijgende leegstand in de winkelstraten. Volgens Inretail kunnen winkels veilig open en kan dat volgens de eigen routekaart van de overheid met inachtneming van de geldende coronamaatregelen. Daarbij werd het voorbeeld van België aangehaald, waar de winkels wel open zijn en toch een daling van de besmettingscijfers te zien is. De Staat verweerde zich met de woorden dat dat een selectieve vergelijking van Inretail is en blijft bij het genomen besluit. “De conclusies die Inretail trekt, kloppen niet.” Volgens de Staat is er geen ruimte voor versoepelingen voor niet-essentiële winkels. “Mensen gaan winkelen als uitje zien en dat zorgt voor te veel reisbewegingen.” Hoe dit afloopt wordt uiterlijk vrijdagochtend 12 maart bekend, als de rechter uitspraak doet.

Nieuwe btw-regels EU voor webshops

Webshops moeten vanaf 1 juli 2021 de btw berekenen die geldt in het land van de betreffende EU-klant. Dan gaan namelijk de nieuwe EU-regels voor de btw voor e-commerce in, meldt de Belastingdienst in een persbericht. Deze wetgeving geldt voor Nederlandse ondernemers met een webshop en traditionele postorderverkopen die goederen leveren aan particulieren in andere landen van de Europese Unie en een jaaromzet hebben van €10.000 of meer. Het is belangrijk dat webshopeigenaren hier rekening mee houden bij de prijsstelling in de webshop, benadrukt de Belastingdienst. Aangifte kan op twee manieren worden gedaan: per afzonderlijke EU-lidstaat waarin is verkocht of via de zogeheten Unieregeling, het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Hoe dat exact in zijn werk gaat, legt de Belastingdienst uit tijdens een webinar op dinsdag 20 april van 19:00 tot 20:30 uur.

Jil Sander in handen van Only The Brave

De Japanse kledinggroep Onward Holdings verkoopt zijn merk Jil Sander aan Only The Brave (OTB), het Italiaanse luxe conglomeraat dat ook eigenaar is van labels als Maison Margiela, Viktor & Rolf en Marni. Dat meldt Reuters. Onwards, dat sterk afhankelijk is van de verkoop in Japanse warenhuizen, worstelt met pandemie-gerelateerde winkelsluitingen en zwakke consumentenbestedingen en wilde daarom van het onrendabele label af. Jil Sander is al eens eerder van eigenaar gewisseld. In 1999 nam de Prada Group haar bedrijf over, vervolgens Change Capital in 2006 en daarop volgde dan Onward Holdings. Het Duitse merk werd door de nu 77-jarige Heidemarie Jiline Sander opgericht in 1968. De ontwerpster werkte op en af voor het merk, en ging in 2004 definitief weg. Van 2005 tot 2012 stond de Belg Raf Simons aan het creatieve roer, sinds 2017 staat het echtpaar Luke en Lucy Meier aan het creatieve roer.

Modemerken eren vrouw tijdens Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en verschillende merken besteden er aandacht aan. C&A lanceert een nieuwe campagne waarin krachtige vrouwen centraal staan. Het gaat om onder anderen vrouwelijke wetenschappers, olympische sporters, actrices, politievrouwen en influencers uit landen als Portugal, België, Spanje, Italië, Zwitserland en Duitsland. In Nederland zijn actrice en zangeres Marlijn Weerdenburg en oud-voetbalinternational Anouk Hoogendijk de gezichten van de campagne. Het Nederlandse merk Bird, dat hoezen maakt om tassen te beschermen tegen regen en wind, draagt bij door vandaag 50 procent van de te doneren van de winst aan hun eigen foundation om vrouwen in moeilijke situaties te ondersteunen. Dat is onderdeel van hun missie om vrouwen die zijn onderdrukt, tot dwangarbeid zijn gedwongen en degenen die het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel te ondersteunen en kansen te bieden. Kledingketen Uniqlo organiseert samen met het feministische kunstplatform The TittyMag een expositie waarin lokale talenten uit Amsterdam en Den Haag hun visie op het Uniqlo T-shirt geven. De kunstwerken zullen worden tentoongesteld in de winkeletalage van de winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam en in die van de Grote Marktstraat in Den Haag in de periode van 8 tot en met 22 maart.

Hoofdfoto: C&A; screenshot: Textilia.