TOP

Ugg Australia loopt miljoenen mis door nep-Uggs

Ugg Australia luidt de noodklok over een golf aan nepproducten die Nederland deze winter overspoelen. Het bedrijf is al zo'n 3,5 miljoen euro omzet misgelopen in de afgelopen twee maanden.

Volgens het populaire merk blijkt uit onderzoek dat in september en oktober in totaal meer dan 35.000 advertenties met nepproducten zijn geplaatst, vooral via Marktplaats.nl. Deze hebben naar schatting tot zo’n 17.000 transacties geleid. De economische schade bedraagt zo’n 3,5 miljoen euro.

VVD-kamerlid Afke Schaart heeft hierover onlangs vragen gesteld aan de staatssecretaris van Economische Zaken. Bij veel van de ‘nep-Ugg’s’ zijn echt lijkende logo’s op de schapenvachtlaarzen genaaid.

Geautoriseerde detailhandel

Via advertenties in dagbladen adviseert Ugg Australia consumenten die zeker willen zijn van de echtheid om producten van dit merk uitsluitend via de geautoriseerde detailhandel te kopen.

Volgens het Amerikaanse schoenenmerk gaat het om een groep van producenten, importeurs en verkopers die consumenten op grote schaal bedotten met de handel in nepproducten van Ugg Australia.

Wasbeerhonden

Wereldwijd werden meer dan 150.000 paar nepproducten door douanebeambten onderschept. In Nederland zijn naar schatting in de afgelopen twee maanden zo’n 17.000 paar nepproducten aangeboden, met name via Marktplaats.nl. Het is extra schrijnend dat uit onderzoek van dierenrechtenorganisaties blijkt dat voor deze nepproducten het bont en leer gebruikt wordt van wasbeerhonden die op brute wijze worden gedood, meldt Deckers Benelux, de eigenaar van Ugg Australia, in een persbericht.

Garantieclaims

“Dit jaar worden alle records in de illegale handel verpulverd. Wij zien nu een zodanig grote en snelle stijging van de handel in illegale waar, dat wij ons genoodzaakt voelen consumenten te waarschuwen. Velen zijn zich van geen kwaad bewust, want de nepproducten zien er op de foto op internet bedrieglijk echt uit. Vaak worden wij geconfronteerd met garantieclaims op wat uiteindelijk nepproducten blijken te zijn. De mensen komen dan van een koude kermis thuis”, aldus Rob van der Vis, directeur van Deckers Benelux, de eigenaar van Ugg Australia.

“Het is goed dat ook in de Tweede Kamer nu aandacht is voor dit onderwerp: niet alleen onze producten worden gekopieerd, ook die van andere merken. Consumenten worden bedrogen en wij leiden enorme schade. Hier moet ook aandacht vanuit de overheid voor komen”.

Echt of nep?

Op de website van Ugg Australia staan tips om echt van nep te kunnen onderscheiden. Van der Vis: “Wil je echt zeker weten dat je met echte Ugg Australia-producten te maken hebt, moet je de schoenen bij de geautoriseerde winkels kopen. Die zijn herkenbaar aan borden in de winkel en stickers op de deur. Winkels en internetadverteerders die deze herkenningspunten niet hebben, verkopen hoogstwaarschijnlijk illegale nepproducten”.