TOP

Transparantie in de kledingindustrie toegenomen, winst dankzij afschaffen gratis retouren en transactiepiek voor kerst

Modebedrijven hebben openbaarmaking van informatie over hun toeleveringsketens in de afgelopen drie jaar drastisch verbeterd. Sans Online maakt weer winst dankzij het afschaffen van gratis retouren. En winkelstraat.nl gaat Vespa’s verkopen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht 24 december 2019.

Transparantie in de kledingindustrie fors toegenomen

Modebedrijven hebben openbaarmaking van informatie over hun toeleveringsketens in de afgelopen drie jaar drastisch verbeterd, volgens het rapport Fashion’s Next Trend. In 2016 werd de Transparency Pledge gelanceerd, een minimale standaard voor openheid over de toeleveringsketens waarmee is te achterhalen waar de producten van een bepaald merk precies worden gemaakt. In de afgelopen jaren is de Pledge volgens het rapport een algemeen aanvaarde stap geworden op weg naar een betere aanpak van misstanden op het gebied van de rechten van arbeiders in lagelonenlanden. Negenendertig bedrijven hebben tot dusver toegezegd zich aan de Transparency Pledge te zullen houden. Van de 74 bedrijven die sinds 2016 door de coalitie zijn benaderd zijn 31 de belofte niet naar de letter nagekomen, en 21 meldden de gevraagde informatie niet openbaar te willen maken. Hoewel de transparantie flink is toegenomen zitten er teveel beperkingen aan vrijwillige actie van bedrijven volgens het rapport. Het zou effectiever zijn om nationale wetgeving in te voeren die bedrijven verplicht tot zorgvuldigheid waar het gaat om mensenrechten in hun toeleveringsketens. Daaronder zou ook verplichte openbaarmaking van fabrieksnamen en -locaties moeten vallen.

Sans Online maakt winst dankzij afschaffen gratis retouren

Steeds meer webshops komen terug op het aanbieden van gratis retourneren aan klanten. Zo ook Sans Online, waarvan eigenaar Tom Sans in een uitgebreid artikel in Tubantia vertelt dat het werkt. “We hebben fors minder retourzendingen en meer omzet.” In 2018 werd bij Sans bijna de helft van alle bestelde pakketjes teruggestuurd. Het bedrijf leed daardoor een verlies van ruim 200.000 euro op zijn webshopactiviteiten. De retailer uit Rijssen besloot per 1 maart dit jaar om het gratis retourneren af te schaffen om zo het torenhoge aantal retourzendingen terug te dringen. Klanten betalen voortaan een eigen bijdrage van €2,95. Het aantal retourzendingen daalde sindsdien van 48 naar 40 procent (dat zijn 12.500 retourpakketjes minder) en de omzet steeg met ruim 7 procent naar 12 miljoen euro. De eerste maand na de invoering liep de omzet flink terug, maar uiteindelijk herstelde dit volledig. En nu wordt er eindelijk weer winst gemaakt met de webshop.

Sans Online begint in het nieuwe jaar verder met het aanbieden van ‘schone ritten’. Bij het uitchecken in de webshop kunnen klanten aangeven of ze voor een meerprijs van 1 euro zo’n groene rit willen, waarbij het pakketje per fietskoerier aan de deur wordt gebracht. Het koeriersbedrijf haalt de pakketten per elektrische bus op in Rijssen, om ze vervolgens per stad af te leveren op tweewielers. Met al die maatregelen hoopt Sans bij te dragen aan bewustwording bij de klant en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Winkelstraat.nl verkoopt Vespa’s

Modeliefhebbers kunnen sinds kort ook een Vespa kopen via Winkelstraat.nl. Naast het ruime assortiment luxe modemerken, breidt de online marktplaats uit met drie verschillende Vespa-scooters die na bestelling binnen 7 werkdagen thuis worden bezorgd. De uitbreiding van het assortiment met dit bijzondere ‘fashion statement’ is een eerste stap van Winkelstraat.nl om naast fashion ook andere luxe producten te verkopen in samenwerking met winkels en merken. Winkelstraat.nl werkt hiervoor samen met de gespecialiseerde retailer Scootergoods uit Berkel-Enschot. CEO en mede-oprichter van Winkelstraat.nl Joost van der Veer: “Uit eigen onderzoek blijkt dat consumenten van Winkelstraat.nl een sterke affiniteit hebben met Vespa en de scooter zien als een modeaccessoire. Met de toevoeging van Vespa’s aan ons assortiment maken we Winkelstraat.nl alleen maar relevanter voor modeliefhebbers die altijd op zoek zijn naar trendgevoelige items en accessoires. Dit is een eerste voorzichtige stap om ons assortiment verder uit te breiden.”

Pinpaspiek voor kerst

Het aantal pinbetalingen in fysieke winkels is in de week voor Kerst met bijna 15 procent gestegen in vergelijking met een gewone week, meldt Betaalvereniging Nederland. Er is in de week voor Kerst vooral vaker afgerekend voor sieraden en boeken en in warenhuizen. Zaterdag 21 december werden bijna 20 miljoen kaartbetalingen geteld, met een piek rond 16.15 uur van 975 transacties per seconde. Online is er met iDeal en creditkaarten in dezelfde week zo’n 20% vaker afgerekend dan in dezelfde periode vorig jaar én dan in een normale week in 2019, voor een totaalbedrag van ongeveer 1,65 miljard euro. De drukste dag deze week was vrijdag 20 december, met ruim 3,6 miljoen transacties op internet met beide betaalmiddelen, 47% meer dan op een gewone vrijdag. Gemiddeld werden over die hele dag zo’n 70 transacties per seconde gemeten. In de week voor Kerst werd al dezelfde winst behaald als in dezelfde week in 2018, terwijl er dit jaar er nog een extra weekdag aan de feestdagen voorafgaat. “Een bonusdag aan de kassa”, zegt de Betaalvereniging.

FNV: zorgelijk dat steeds meer retailers open zijn met kerst

FNV vindt het zorgelijk dat steeds meer retailers open zijn met kerst, zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen tegen RTL Z. Een groeiend aantal mensen moet werken deze kerst omdat meer supermarkten, restaurants en winkels open zijn. De laatste vijf jaar is het aantal op beide kerstdagen zelfs verdubbeld. En dat is zorgelijk vanwege de sociale druk om te moeten werken. “We merken dat na Black Friday nu ook Boxing Day, de Engelse feestdag waarbij veel producten op tweede kerstdag zijn afgeprijsd, deze kant op komt. En dat betekent langer werken op kerstavond”, zegt Vermeulen tegen RTL Z. Volgens haar valt het extra salaris op deze dagen tegen. “We hebben het hier over winkelmedewerkers. Zij hebben al de laagste inkomens van het hele land. Met kerst krijgen ze dan wel een toeslag, maar kom op zeg, het gaat goed met de economie, dus geef de mensen eindelijk een structurele loonsverhoging.”