TOP

Top 5: wie gingen failliet in 2012?

Het was geen gemakkelijk jaar en ook in de modebranche gingen er de nodige bedrijven failliet. De 5 opvallendste Nederlandse faillissementen in de mode van 2012.

Brandboxx Almere
Brandboxx Almere werd in november failliet verklaard, net als moederbedrijf TCN. Vlak daarna maakte het ronde gebouw een doorstart onder de naam Fashion Dôme. Investeringsmaatschappij Chalet Group was al eigenaar van de Dôme en heeft de huurovereenkomsten met de showroomhouders overgenomen. Chalet Group heeft de ambitie om de Fashion Dôme verder uit te bouwen tot een succesvol modeinkoopcentrum.

Dept en JC Rags
Zinvest Fashion, moederbedrijf van modemerken Dept en JC Rags, is in december failliet verklaard. Dept is vlak daarvoor overgenomen door de Veldhoven Group. De toekomst van JC Rags is nog onzeker. De dag daarvoor werd al bekend dat Dept is overgenomen door de Veldhoven Group. De toekomst van JC Rags is nog onzeker. Er wordt nog gezocht naar een eventuele koper.

Léon Mode
Vrouwenmodeketen Léon Mode werd in oktober opnieuw failliet verklaard, een klein jaar na de doorstart. De Nederlandse formule met 26 zaken werd de afgelopen jaren geplaagd door dalende resultaten. In december 2011 maakte de keten een doorstart onder leiding van de nieuwe eigenaar Bart Bullens die de formule ombouwde van monobrandconcept naar een multibrandstore en verder ging met vijf winkels.

Mud Jeans
Het Nederlandse verantwoorde jeansmerk Mud Jeans is op 3 april failliet verklaard. Het bedrijf had last van de economische crisis en kon het hoofd niet langer boven water houden. Enkele maanden later werd het merk overgenomen door Bert van Son, die het merk vanaf de zomercollectie 2013 opnieuw in de markt zet.

Landgraaf
In januari heeft de rechter in Dordrecht het faillissement uitgesproken over Landgraaf BV, het moederbedrijf van textielketen Landgraaf Mode met 60 winkels in Nederland. De aanvraag was ingediend namens de leden van vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond. De kledingwinkelketen verkeerde al maanden in financiële nood en heeft de salarissen van oktober, november en december niet (volledig) uitbetaald.