TOP

Toenemend aantal stoppers MKB, recordjaar voor Bestseller en oud-directeur Schoenenkwartier stapt naar rechter

Modebedrijf Bestseller heeft een topjaar achter de rug, maar ziet komend jaar somber in. En retailer Het Werkmanspaleis sluiten na 72 jaar definitief de deuren. Verder: de afgezette directeur van het Schoenenkwartier stapt naar de rechter. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 10 oktober.

Foto’s: Lorenzo de Wit

Recordjaar voor Bestseller

Modebedrijf Bestseller heeft een topjaar achter de rug. De omzet en winst stegen flink, een recordjaar voor de modegroep, meldt Retailtrends. De omzet van het moederbedrijf van formules als Jack & Jones, Vero Moda en Only steeg het afgelopen boekjaar, dat tot juli loopt, met 33 procent tot omgerekend 4,7 miljard euro. De winst voor belasting kwam op 820 miljoen euro uit.

Dat was vooral te danken aan de sterke prestaties in de eerste drie kwartalen, zegt CEO Anders Holch Povlsen. Dat zorgt er allerminst voor dat Bestseller op zijn lauweren kan rusten, zo zegt het Deense kledingconcern zelf, want het verwacht dat 2023 een ‘extreem moeilijk’ jaar wordt. De laatste maanden van het boekjaar was er namelijk sprake van stagnatie, een voorbode van wat komen gaat. Holch Povlsen wijst op ‘veranderingen in de wereldeconomie’.

Desalniettemin gaat Bestseller door met investeren in logistiek en e-commerce. Ook zet het zich naar eigen zeggen in voor verdere verduurzaming. Medewerkers kunnen een bonus verwachten die gelijk is aan een maandsalaris.

Afgezette directeur Schoenenkwartier stapt naar rechter

Anouk van Heesch stapt naar de rechter om haar vertrek bij het Schoenenkwartier in Waalwijk aan te vechten. Ze is volgens haar gedwongen om per direct als directeur te stoppen, en is het daar niet mee eens. Dat meldt het Brabants Dagblad. Van Heesch kreeg eind augustus te horen dat haar contract niet wordt verlengd door het bestuur. Het nieuws kwam slechts twee maanden na de opening van het museum.

Het leidde tot boosheid en inbegrip in de regio én in de schoenenbranche. Een petitie om haar aan te laten blijven, werd bijna anderhalf duizend keer ondertekend onder wie door vrijwilligers en medewerkers van het museum, inwoners uit de regio Waalwijk en bekende namen uit de schoenenindustrie als Fred de la Bretoniere, Jan Jansen, Geert Slaats en Hester Vlamings.

“Mevrouw Van Heesch heeft hele goede dingen gedaan voor het museum”, zei bestuurslid Harrie de Werd destijds. “Nu bereiken we een nieuwe fase.” Van Heesch geeft aan behalve de ‘slechte’ relatie met De Werd geen redenen te kunnen bedenken waarom het bestuur niet met haar verder wil.

Kledingwinkel Het Werkmanspaleis sluit deuren

De Amsterdamse kledingwinkel Het Werkmanspaleis stopt ermee. Op 31 oktober dit jaar zal de retailer voor het laatst de winkeldeuren openen, zo schrijft Fashionunited. De winkel sluit hiermee 72 jaar ondernemen in de modebranche af.Het Werkmanspaleis kreeg het niet voor elkaar om de schade van de impact van de coronacrisis de baas te worden.

“De gemeente kon niet voldoende voor ons betekenen om de schade te beperken”, vertelt eigenaar Hein de Wit. “Daarnaast werd het huurcontract van het pand vernieuwd. Dan kun je de som wel optellen.” Ook de druk van grote leveranciers speelt een rol. “Het zijn grote druppels die de emmer doen overlopen.”

Toenemend aantal stoppers MKB

Steeds meer MKB-bedrijven stoppen ermee en het aantal faillissementen neemt toe, schrijft Nu.nl op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). Dat komt onder meer door de inflatie en de naweeën van de coronacrisis. Vorige maand gingen er 176 bedrijven bankroet, circa vijftig meer dan een jaar geleden. Het is het hoogste aantal in bijna twee jaar. Al vijf maanden op rij gaan er meer bedrijven failliet dan in dezelfde maand vorig jaar.

Veel bedrijven hebben moeite om het hoofd boven water te houden, mede door de lockdowns van de coronacrisis waardoor ze aanspraak moesten maken op hun reserves. Daar komen stijgende energie- en brandstofprijzen bovenop. Verder zijn er steeds meer bedrijven die uit zichzelf stoppen, bijvoorbeeld omdat het slecht gaat en ze niet willen wachten tot ze failliet gaan. In de eerste negen maanden van dit jaar stopten 16.436 mkb’ers. Dat waren er in dezelfde periode vorig jaar ruim duizend minder (15.285). Tegelijkertijd liep het aantal startende mkb’ers terug.

Expo over katoen bij Fashion for Good

We hebben allemaal wel paar katoenen items in de kast hangen, maar wat weten we er nu precies vanaf? Bij de nieuwe tentoonstelling van ‘Knowing Cotton Otherwise’ van Fashion for Good kom je er alles over te weten. Knowing Cotton Otherwise bevindt zich op het snijvlak van mode, kunst en sociale verandering, zo staat in een persbericht, en is ontwikkeld door een collectief van curatoren.

De tentoonstelling belicht de relatie tussen katoen en de mode-industrie, de rol van katoen in een steeds meer met elkaar verweven web van mondiale culturen en de duurzame innovaties die de circulaire transformatie aandrijven. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 september volgend jaar.