TOP

Toename online winkelen eerste helft 2020, opnieuw conflict huurbetalingen en Lijnden Fashion Tour afgelast

Er zijn opnieuw conflicten over de betaling van de huur tussen retailers en winkelpandeigenaren. Verder zijn er 70 aangiftes gedaan van misbruik van de coronasubsidie door ondernemers en is het online shoppen met 11 procent gegroeid in de eerste helft van 2020. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 15 januari.

CBS: 11% groei webwinkelen in de eerste helft van 2020

In de eerste helft van 2020 kocht 71 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder, ongeveer 10,7 miljoen mensen, iets online. Dit is 11 procent meer dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020’. Consumenten kochten het vaakst kleding, sportkleding, schoenen of accessoires (48 procent). 35 procent bestelde maaltijden bij een restaurant, fastfoodketen of cateraar. Ongeveer 20 procent kocht meubels, woonaccessoires en tuinartikelen, sportartikelen, computers, tablets, mobiele telefoon, cosmetica en gedrukte boeken.

Niet alleen shoppen steeds meer mensen online, ook het totale aankoopbedrag lag in 2020 hoger, becijferde het CBS. 21 procent zei voor 500 euro of meer online aankopen gedaan te hebben. Een jaar eerder was dat 19 procent. Het bedrag dat op internet werd besteed lag het vaakst tussen 100 en 500 euro; 41 procent deed in de eerste helft van 2020 aankopen in die prijsklasse. Ook de aankoopfrequentie is toegenomen. 34 procent van de Nederlanders kocht zes keer of vaker iets via internet. In 2019 was dat 30 procent.

Opnieuw conflict huurbetaling tussen retailers en verhuurders

De lockdown van niet-essentiële winkels heeft de huurbetalingen opnieuw onder druk gezet. Winkelketens als Blokker, Wibra, Hunkemöller en Omoda betalen volgens het FD sinds half december minder of geen huur. In sommige gevallen gaat dat volgens een rondgang van de krant niet in overleg met de verhuurder, waardoor er conflicten ontstaan. De ketens zeggen geen keuze te hebben en dat overleg niet altijd mogelijk is. ‘IJskoud’ noemt Wibra-directeur Bas Duijsens de houding van sommige verhuurders. Omoda zegt in de krant dat veel bedrijven het zonder deze maatregel niet zullen redden.

Lijnden Fashion Tour afgelast

De Lijnden Fashion Tour op 24 en 25 januari gaat niet door, laat organisator Otto Klein weten. “Het is door de aangescherpte coronamaatregelen en de verlengde lockdown helaas niet verantwoord om klanten hier naartoe te laten komen”, aldus Klein. De Tour, georganiseerd door negentien showroomhouders in Lijnden, vond afgelopen augustus voor de eerste keer plaats als alternatief inkoopmoment voor de afgelaste beurzen.

70 aangiftes misbruik coronasteun ondernemers

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in zeventig gevallen aangifte gedaan van misbruik van TVL, de coronaregeling die ondernemers helpt hun vaste lasten te kunnen blijven betalen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Sinds de regeling werd opengesteld, zijn bijna 110.000 aanvragen gedaan. Daarvan zijn er 96.000 toegekend, meldt Nu.nl. RVO heeft in totaal 481 gevallen ontdekt waarin mogelijk sprake is van misbruik. De Rijksdienst werkt samen met banken om onterecht uitgekeerde subsidies terug te vorderen.

Primark: 30 procent omzetdaling in Q4

Primark heeft de omzet in het laatste kwartaal van 2020 met 30 procent zien dalen naar 2,03 miljard pond. In dezelfde periode een jaar eerder was de omzet nog 2,9 miljard pond, meldt het Britse moederbedrijf Associated British Foods in een cijferupdate. De Ierse budgetketen heeft geen webshop en kon de gederfde omzet van de gesloten winkels dus niet goedmaken met online verkopen. Op dit moment zijn 305 van de in totaal 389 filialen wereldwijd gesloten waaronder ook de twintig vestigingen van Primark in Nederland. Ondanks de dalende cijfers wil Primark het komende jaar vijftien nieuwe winkels openen, waaronder een in Nederland.

Credit beeld winkelpand te huur Rotterdam: Textilia