TOP

Toename faillisementen eerste kwartaal 2009

In de eerste drie maanden van 2009 gingen 2322 bedrijven failliet. Vorig jaar om deze tijd waren dat er nog 1267. Dit melden zibb.nl en curatoren.nl

Financiële instellingen werden het hardst getroffen (286), gevolgd door respectievelijk de bouw (278) en zakelijke adviesbureaus (169). Bij de horecabedrijven is zelfs bijna  sprake van een verdubbeling (83 naar 153). Ook de non-food detailhandel toont een sterke stijging in het aantal faillissementen.

Guus Landheer, directeur van curatoren.nl: “Wat betreft de detailhandel is het vooral zichtbaar dat consumenten hun keuzes op langere termijn beperken. Dure consumentengoederen, zoals auto’s en elektronica, worden het eerst getroffen. Daarna volgt de mode en als laatste de boodschappen. De consument denkt, een jas heb ik nou eenmaal nodig, maar met de auto kan ik nog een jaartje door.”

Daarnaast ziet Landheer een opleving in de doe-het-zelf sector. Dus meer mannen die zelf in huis gaan klussen. “Misschien is dit in de mode ook wel zo?,” denkt  Landheer met Textilia mee. “Dat we een revival krijgen, en mensen weer zelf kleding gaan maken?”

Maar voordat we met z’n allen naar de naaimachine of kluwen wol gaan grijpen: er is ook goed nieuws.  Klik hier.

Statistieken van curatoren.nl:

Failliet 2Failliet 3