TOP

Toekomst Miller & Monroe Duitsland niet zeker, overname in de maak

Zonder investeerder is een voortzetting voor de Duitse tak van Miller & Monroe geen optie. Dat laat de bewindvoerder van Vidrea GmbH weten. Hij onderhandelt met een overnamekandidaat.

Een voortzetting van de 160 Duitse winkels van Miller & Monroe is op de lange termijn geen optie, zo blijkt na uitvoerig onderzoek van de bewindvoerder Jochen Sedlitz. Gezien de hoge huurachterstand, is de overgrote meerderheid van de verhuurders niet bereid om deel te nemen aan reddingsoperatie met het Nederlandse moederbedrijf Victory & Dreams als partner.

Dat betekent dat het er zonder nieuwe investeerder niet goed uit ziet voor Miller & Monroe in Duitsland. De winkels draaien onder het label Miller & Monroe ook nog eens hoge verliezen, aldus een persbericht.  

“Helaas is sinds de overname van de voormalige winkels van Charles Vögele veel porselein kapot gegaan”, zegt Sedlitz met een Duits gezegde, wat zoveel betekent dat er veel schade is ontstaan de laatste maanden. “Het bedrijf draait in de afgelopen maanden zeer hoge verliezen, die een langdurige voortzetting zonder fundamentele reorganisatie of een nieuw concept niet toestaan”.

De verliezen kunnen niet uit het door de overheid beschikbaar gestelde insolventiebudget betaald worden, maar moeten via een investeerder worden weggewerkt, zegt Sedlitz. Om zoveel mogelijk banen te sparen, is de strategie nu aangepast aan de situatie. De huidige collectie zal worden verkocht tot 31 mei 2019.

Overname in de maak

Tegelijkertijd staat Jochen Sedlitz op het punt de onderhandelingen af te ronden met een bedrijf dat de filialen wil ‘overnemen’ onder de vlag van een eigen winkelconcept en eigen goederen, vanaf 1 juni 2019. De werknemers in de filialen moeten een aanbod ontvangen om mee te gaan naar een nieuwe arbeidsrelatie met de investeerders.

Volgens Sedlitz moet er ook nieuwe overeenkomsten worden gesloten met de verhuurders, dat is  noodzakelijk voor de uitvoering. Of en in hoeverre dit zal lukken, hangt af van de onderhandelingen in de komende weken. “Elke verhuurder zal zelf moet beslissen of deze oplossing een optie is. Voor sommige vestigingen zijn echter al nieuwe huurders gevonden.”

Sedlitz wil proberen zoveel mogelijk banen te behouden. “We zullen de komende weken werken aan een plan om per 1 juni 2019 met zo veel mogelijk verhuurders en werknemers door te gaan”.

Uitstel van betaling

Op 1 maart werd er uitstel van betaling verleend aan Vidrea Deutschland GmbH, het bedrijf dat de exploitatie van Miller & Monroe-winkels in Duitsland onder haar hoede heeft. Het Duitse modevakblad Textilwirtschaft had in januari al bericht over leveranciers en verhuurders die klaagden over het betaalgedrag van Vidrea. Het bedrijf heeft de beschuldigingen destijds van de hand gewezen. 

De reden voor de insolventieprocedure was volgens Lex Hes dat aan belangrijke financiële verplichtingen van de verkoper, de voormalige Charles Vögele Zwitserland, niet werd voldaan. “De economische situatie van de voormalige Charles Vögele GmbH, die de Duitse filialen bezit, was veel slechter in de overname door de Victory & Dreams-groep, zoals gepresenteerd,” zei Lex Hes. n het persbericht van de bewindvoerder wordt overigens niet gesproken over de problemen die Vidrea zelf als oorzaak noemde.

Problemen in Nederland

In Nederland verkeert Miller & Monroe ook in de problemen. Daar hebben diverse schuldseisers faillissementsaanvragen ingediend tegen Vidrea. Dat vroeg vervolgens afgelopen week uitstel van betaling aan, om zich tegen de schuldeisers te beschermen. 

Bonita

Tegelijkertijd kocht moederbedrijf Victory & Dreams eind maart het Duitse merk Bonita van Tom Tailor. Witteveen Mode, ook onderdeel van Victory & Dreams, moet hier een rol bij gaan spelen.