TOP

Tip: tentoonstelling Blue Jeans

Deze week opent de langverwachte jeanstentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht. Blue Jeans, 350 jaar spijkergoed, is te zien van 23 november 2012 t/m 10 maart 2013.

De spijkerbroek bestaat al bijna 150 jaar en de stof zelfs zo’n 350 jaar. In het Centraal Museum is de komende maanden de eerste grote tentoonstelling in Nederland over dit onderwerp te zien onder de titel Blue Jeans.

Mijnen 

Blue jeans toont onder andere fragmenten van negentiende-eeuwse Levi’s uit de Amerikaanse mijnen, de raaminstallatie die Jurgen Bey in opdracht van Levi’s RED en Droog maakte en streetwear uit Tokio. Maar ook te zien zijn ontwerpen van Chanel, Jean Paul Gaultier, Maison Martin Margiela, François + Marithé Girbaud en Yves Saint Laurent. Verder zijn vijf personen met ‘blauw bloed’ geportretteerd, waaronder Jason Denham.

Werkplaats 

In de werkplaats kunnen bezoekers zelf aan de slag met hun spijkerbroek. Er worden verschillende workshops gegeven, zoals jeans repareren, een denim kraagje maken en verven met indigo.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt Blue jeans, hét boek over de geschiedenis van de jeans. Met bijdragen van onder anderen Ninke Bloemberg, Anneke Beerkens, Lynsey Dubbeld en Georgette Koning. Te koop in de museumwinkel en de boekhandel voor twintig euro.

 

Bekijk hier de video met de aankondiging van de tentoonstelling.