TOP

Tien tips bij omzetderving door opengebroken straten

Staat er een stevige opknapbeurt van de winkelstraat op de agenda, of heeft de gemeente andere rigoureuze plannen met het winkelgebied waardoor de klant je winkel niet meer kan bereiken? Textilia heeft 10 tips die omzetderving bij een opengebroken straat moeten voorkomen.

Eenderde van de winkeliers ondervindt hinder van opengebroken straten … lees hier hoe je zoveel mogelijk ellende voorkomt:

1 Treed ruim voor de start van de werkzaamheden in overleg met de gemeente. De praktijk leert dat vroegtijdig overleg helpt de overlast van een opengebroken straat te minimaliseren.

2 Trek samen op met collega-ondernemers voor – en tijdens de uitvoering van werkzaamheden in de straat.

3 Weet wie het aanspreekpunt voor ondernemers is bij de gemeente.

4 Probeer vroegtijdig inzicht in de plannen te krijgen. Leg je oor te luister en kijk op de internetsite van de gemeente. Volg de mededelingenpagina’s in de lokale media.

5 Praat vroegtijdig mee over de planning van de werkzaamheden en voorkom dat deze in het hoogseizoen of in aanloop naar de feestdagen plaatsvinden. Zorg ervoor dat hierover concrete afspraken worden gemaakt.

6 Weet precies wat er gaat gebeuren en communiceer dit naar je klanten: wat houden de werkzaamheden in? Wanneer beginnen ze? Wat is de einddatum?

7 Bedenk hoe je de traffic waarborgt samen met andere ondernemers. Neem je bijvoorbeeld tijdelijk de parkeerkosten van je klanten voor je rekening of doe je een ludieke ‘zandbak’-actie

8 Leg kwesties als omzetderving en een passantendip ook voor aan de gemeente. Ook zij hebben baat bij en leefbare wijk of straat. Wie weet wil de gemeente ter compensatie wel parkeerkosten tijdelijk schrappen. Dit zijn zaken om te onderhandelen.

9 Blijf gedurende de werkzaamheden regelmatig met de gemeente in contact over de voortgang van de werkzaamheden, zodat eventuele extra maatregelen genomen kunnen worden.

10 Mocht het toch tot omzetderving komen schakel dan juridische hulp in. Nadeelcompensatie is juridisch zeer complex. De gemeente laat zich niet zomaar inpakken.