TOP

The Swapshop start crowdfunding, nieuw warehouse My Jewellery en Fashion for Good lanceert verfbibliotheek

Kledingruilwinkel The Swapshop start een crowdfundingcampagne om de eerste circulaire winkelketen van Nederland te kunnen worden. My Jewellery bouwt vanwege de grote groei een nieuw warehouse in Den Bosch. En Fashion for Good lanceert de Dyestuff Library, een digitale tool waarmee partners duurzame verfstoffen kunnen kiezen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 4 april 2023.

Foto: The swapshop

KVK Signaleert: aantal kledingwinkels sterk gedaald

Het aantal kleding- en schoenenwinkels in Nederland is in de afgelopen tien jaar flink afgenomen. Het aantal winkels in baby- en kinderkleding en schoenenwinkels daalden het meest, met respectievelijk 42 en 43%. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In tien jaar veranderde de winkelstraat enorm. Speelgoedwinkels, platen- of cd-winkels en ook kleding- en schoenenwinkels namen af. In de plaats daarvan zien we steeds meer foodwinkels in het straatbeeld verschijnen. Grootste stijger in de non-food zijn winkels in tweedehands kleding. Deze categorie groeide de afgelopen tien jaar met 27%. Bij de sterkste dalers zien we onder andere winkels in kranten, tijdschriften en kantoorbehoeften en winkels in modeartikelen, die afnamen met 36 tot 37% af. Speelgoedwinkels en winkels in huishoudelijke artikelen namen zelfs af met 40%. Winkels in baby- en kinderkleding en schoenenwinkels daalden met respectievelijk 42 en 43%.

The Swapshop wil eerste circulaire winkelketen worden

Kledingruilwinkel The Swapshop start een crowdfundingcampagne om de eerste circulaire winkelketen van Nederland te kunnen worden. Na een eerdere succesvolle crowdfunding is er opnieuw een campagne gestart om deze plannen werkelijkheid te laten worden. Samen met 60 investeerders is al meer dan €28.000 opgehaald. The Swapshop heeft een flagshopstore in Amsterdam en heeft verschillende pop-upstores gehad. Via franchise wil de formule de komende jaren verder uitbreiden in Nederland. In The Swapshop kunnen mensen hun oude kleding inleveren in ruil voor korting in de swap-winkels. Er wordt echter veel meer kleding ingeleverd dan dat er verkocht wordt en niet alle kleding die wordt ingeleverd is herdraagbaar. Daardoor heeft de formule jaarlijks meer dan 20.000 items over. En bij uitbreiding van het aantal winkels worden dat er nog meer. Daarom willen ze alle niet-swapbare items uit de winkels recyclen naar een lokaal geproduceerde circulaire productlijn. Het eerste product wordt een laptopsleeve, die voor circa 50% is gemaakt van gerecycled katoen. De crowdfundin is nodig om dit te kunnen ontwikkelen en produceren. De crowdfunding staat open tot 28 april.

My Jewellery bouwt nieuwe warehouse

Accessoire- en modebedrijf My Jewellery bouwt vanwege de grote groei een nieuw warehouse, op steenworp afstand van het huidige hoofdkantoor en magazijn op bedrijventerrein De Rietvelden in Den Bosch. Het bedrijf heeft inmiddels 26 winkels in Nederland, België en Duitsland. Om de snelle groei van het bedrijf te kunnen bijbenen investeert My Jewellery in een gedeeltelijk geautomatiseerd warehouse met kantoor van 10.000 vierkante meter. Daarnaast krijgt het magazijn het duurzame Breeam keurmerk. Het doel van dit internationaal erkende keurmerk is de impact van gebouwen op het milieu verminderen, aandacht geven aan het binnenklimaat, de omgeving en de gezondheid van medewerkers. Het nieuwe warehouse moet deze zomer in werking zijn.

Bomont beste leerbedrijf 2023 in de sector handel

De winkel van Bomont in Middelburg is de winnaar uit een selectie van 169 genomineerde leerbedrijven voor mbo-studenten in de sector handel. Mbo-studenten volgen het praktijkgedeelte van hun opleiding bij een door SBB erkend leerbedrijf. Bomont leidt sinds 2013 mbo-studenten op. Maandag 15 mei organiseren de MBO Raad en SBB het Ambassadeursgala. Dan kiest de publieksjury het beste leerbedrijf van Nederland. Tevens worden op dat evenement ook de landelijke winnaars van de verkiezing beste praktijkopleider en beste mbo-student bekendgemaakt. Met de verkiezing vragen het ministerie van OCW en SBB aandacht voor de 250.000 erkende leerbedrijven en de ruim 300.000 praktijkopleiders. Door hun inzet kunnen mbo-studenten de praktijkervaring opdoen die ze hard nodig hebben.

Fashion for Good lanceert duurzame verfbibliotheek

Fashion for Good lanceert vandaag de Dyestuff Library, een digitale tool waarmee partners duurzame verfstoffen kunnen kiezen op basis van milieukenmerken. Dit moet de overgang van schadelijke chemicaliën naar duurzame verfopties versnellen. Het komende jaar nemen vijftien geselecteerde innovaties op het gebied van kleurstoffen deel aan laboratoriumprojecten om te testen of ze veilig zijn voor commercieel gebruik. Als het project is afgelopen ontwikkelt Fashion for Good de bibliotheek verder. Fashion for Good-partners als Adidas, Inditex, Otto Group, Bestseller en Patagonia ondersteunen de Dyestuff Library. In de toekomst moet de hele sector de bibliotheek kunnen gebruiken.